Hembygdshistoria och bilder ligger Kjell Andersson varmt om hjärtat.
Hembygdshistoria och bilder ligger Kjell Andersson varmt om hjärtat.

Kjell jobbar med bok om hamn och sjö

Sex år gammal skickades astmasjuke Kjell Andersson från Hunnebostrand till barnhem i Småland. Där var han 13 månader utan besök. Ingen medicin fanns. Kjell blev frisk av luftombytet men sjuk när han kom hem igen. Fri från astman blev han först många år senare.

ANNONS
|

Den salta luften vid kusten tålde inte Kjell. Läkaren på hemorten menade att luftombyte var enda chansen. Ett barnhem låg i Växjö och att resa dit var ett litet äventyr för hans föräldrar som hitills hade vart hemorten trogna.

– Det tog en dag, med den tidens förbindelser, att komma till Växjö. Efter tre veckor blev Kjell bättre men han tvingades vara på barnhemmet i hela 13 månader.

– Allt var bra, men i början längtade jag hem. Det fanns inga möjligheter med den tidens ekonomi för mina föräldrar att besöka mig, berättar han.

– När de kom och för att hämta mig kände jag inte igen dem, berättar Kjell, som vid den tiden hellre ville vara kvar på barnhemmet där han fått kamrater. Så fort han kom tillbaka hem blommade astman upp, men efter 20 års-åldern har han varit symptomfri.

ANNONS

Gick yrkesskola Kjell är uppväxt i Hunnebostrands hamnområde och hörde till den första kullen elever som gick åttonde klass. Sedan följde verkstadsutbildning vid den yrkesskola som fanns i Hunnebostrand med elever från hela Sverige.

Han minns uppväxtåren i Hunnebostrand som en tid då allt blomstrade. Konservfabriken, syfabriken, stenhuggeriet, sjöfarten och fisket gick för fullt.

Det var gott om småbutiker på orten.

– Inom en radie på 100 meter där jag bodde fanns fem mataffärer och två bagerier, säger Kjell.

I dag bor Kjell vid Svinemyndegatan som inte alls har med Tyskland att göra.

– Här bodde en gång fattigt folk som hade grisar och höns, säger Kjell.

Svinkullen blev sedan Svinemyndegatan.

På Skandiaverken i 30 år Efter yrkeskolan fick Kjell jobb på Skandiaverken som då gjorde de sista tändkulemotorerna för att sedan tillverka hjälpmotorer åt Uddevallavarvet.

Skandiaverken var en suverän arbetsplats främst genom det kamratskap som fanns. Kjell hann också bekanta sig med den äldre generationen av skickliga yrkesarbetare, som hade en del att lära ut.

Till sist gick företaget i konkurs och Kjell började som hamnkapten i Hunnebostrand.

Han talar varmt för sin hamn som i dag har 200 gästplatser. En gammal kommunalman, Carl-Axel Carlsson, lyckades få ett mycket stort statsbidrag och därmed behövdes mindre kommunala medel för att bygga en småbåtshamn.

ANNONS

– 1 000 åretruntplatser finns i dag, men trots detta är det kö efter fasta båtplatser. För många år sedan var det ekor, snipor och jullar som krävde tilläggsplats. I dag är båtarna mycket större, berättar Kjell.

Fler norrmän Han har kommit i kontakt med otaliga båtägare under åren som hamnkapten och 99 procent är trevliga att ha att göra med. Trenden i gästhamnen har varit att det varje säsong kommer allt fler norrmän.

Kjell blev intresserad av samhällsfrågor 1970 och blev socialdemokrat. 1976 blev han ledamot av kommunfullmäktige, där han blev känd som en saklig och påläst ledamot och en bra debattör.

Han har alltid slagit vakt om sin del av kommunen och vill helst inte ta strid i olika frågor utan söker breda samförståndslösningar över blockgränserna. Kjell har verkat både som styrande och oppositionspolitiker och har med åren skaffat sig en bra bild hur en kommun styrs.

Av naturliga skäl blev han snabbt ledamot av hamnstyrelsen, sedan blev det kommunstyrelsen, där han varit ordförande i dess tekniska utskott i 14 år. I dag är han vice ordförande.

Kjell har även varit mycket idrottsintresserad. Han var tidigare lagledare för HGIF.

– Idrotten är viktigt för en liten ort.

Hembygd och bildarkiv Hembygden är ett annat intresse

ANNONS

– Jag började intressera mig för hembygdsfrågor i mogen ålder berättar Kjell.

Sotenäs personhistoriska förening har en hängiven ledamot i Kjell, som där också fick tips hur man skulle släktforska.

Lika varmt om hjärtat ligger bildarkivet i Hunnebostrand som startade 1988 på initiativ av bland annat Lasse Larsson. Arkivet ligger i hamnområdet och har över 7 000 bilder. I samlingarna finns bland annat de bilder som frilansjournalisten Tage Wallin tog 1950–1975.

Kjell har arbetat i ett lag inom arkivet som ger ut ett flertal skrifter från orten. Bland annat finns en komplett historik om alla fastigheter i Hunnebostrand.

– Vi har en bok på gång, som jag tycker är angelägen för ett kustsamhälle, säger Kjell.

Spegla hamn och sjö Tillsammans med Ulla Turemark och andra inom arkivet har de tagit fram underlag för boken, som skall spegla hamn och sjö från sillperioder till dagens hamnverksamhet.

– Det var inte varit något dukat bord vi mötte, säger Kjell. Lite fanns redan i skrift men det mesta har vi arbetat fram.

Orten hade många färgstarka skeppare, bland annat Konrad Berntsson, vars skuta, Berny, låg tvärs Dröbak när en strid skedde mellan Oscarsborgs fästning och ett tysk örlogsfartyg. Eller Gottfrid Karlsson, skeppare på Diana, vars båt togs i beslag av tyskarna 1943.

ANNONS

– De ville se Gottfrids pass, som han saknade, säger Kjell. Då frågade Gottfrid om tyskarna hade pass när de tog Norge.

Kjell har också gjort ett arbete för arkivet tillsammans med Bjarne Josefsson, ett 60-tal filmade intervjuer med spännande ortsbor.

Bor: Svinemyndegatan 5, Hunnebostrand

Utbildning: Verkstadstekniker

Arbetat: 30 år på Skandiaverken

I Hunnebostrand: Hamnkapten

Politik: Uppdrag för socialdemokraterna

Hobby: Personhistoria och hembygdskultur

Aktiv: Inom Hunnebo bildarkiv

Just nu: Jobbar fram bok om samhällets hamnar

Ser helst på tv: Dokumentärer.

Planer: Att som pensionär kunna resa och se andra kulturer.

Önskan: Att få ha en god hälsa.

Aktuell: Fyller 65 år 15 december.

ANNONS