Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Låt inte fördomar och hat få landa i ditt hjärta

Jag vandrar nedför Kungsgatan i Uddevalla denna kyliga novembermorgon. Den nya gatstenen och morgonljuset gör att det är riktigt vackert, faktiskt.
I natt är det 80 år sedan den så kallade Kristallnatten då tysklands propagandaminister Joseph Goebbels släppte lös det han kallade för ”folkets vrede” mot det judiska folket. Tusentals butiker och restauranger ägda av judar förstördes. Massvis av människor misshandlades och förnedrades. Över 400 människor dödades och cirka 30 000 tyska judar tvångsdeporterades till koncentrationsläger denna ondskans natt.

Men så plötsligt förändras allt. I mitt inre ser jag en vandaliserad stad med plundrade butiker och krossat glas från skyltfönster som täcker marken där jag går fram. I tumultet och sorlet i bakgrunden hör jag hur människor ropar slagord fyllda av hat och fördomar. På marken ligger döda kroppar från dem som gjorde motstånd mot soldaterna som med våld försökte släpa dem till fängelset.

Hat, ondska, död. Skulle detta kunna hända i Uddevalla? I Sverige? I Europa? Känns otänkbart. Men det kändes säkert så i Tyskland för 80 år sedan också. Ändå hände det.

Detta var kulmen på de pogromer mot judar som nazisterna och högerextrema uppviglat. Och ändå var det bara början på det helvete som andra världskriget skulle innebära för Europas judar.

Men det var då, tänker du. Vi har lärt oss av historien. Detta kommer aldrig mer att ske igen. Jaså? 2017 registrerades 1 504 antisemitiska hatbrott i Tyskland. Fler än någonsin. På många platser i Europa rapporteras ökad förföljelse och attacker mot judar. Även i Sverige.

Rasistiska röster tillåts höras och accepteras i allt högre grad. Vad gör du och jag åt det?

Låt oss inte vara så historielösa och blåögda att vi inte ser de mörka strömningar som på olika sätt smyger sig in i samhällsdebatten. Men även på våra arbetsplatser. Kanske in i våra stugor. Låt oss inte låtsas om att vi inte ser eller hör när sjuka åsikter om ras, folkgrupp eller etnisk tillhörighet kommer upp i samtalen. Reagera!

Kristallnatten skulle aldrig kunnat hänt om vanliga människor ställde sig upp i tillräckligt stor mängd och sa ifrån. Var och en har ett eget ansvar att stå upp för ljuset, för det som är rätt. Skyll inte på den stora massan eller ”dom där”. Om vi låter mörkret breda ut sig för länge och få tillräckligt fäste i vår själ så kan det vara för sent. Då kan även vi i vackra lilla Uddevalla vakna upp till en iskall novembermorgon där glas-kristallerna täcker våra gator och torg.

Låt inte främlingsfientlighet, fördomar och hat få landa i ditt hjärta. Minns vår historia och låt oss tillsammans skapa en ljus sådan ...