Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Ta emot Guds gåva till dig

Nu är den snart här: Julen! Allt stök och fix och förberedande, nu är det förhoppningsvis snart klart. Snart kan du få slå dig ner. Slappna av och ta emot. Ta emot julen och allt vad den bär med sig.

Kanske har du precis som jag dragits med i julruschens hetsiga tempo, höga förväntningar och känsla av krav på att allt ska bli så bra? Bak, julklappsinslagning, pyntande av granen. Stressat på jobbet för att lyckas skapa en lucka av ledighet i schemat över julhelgen? Kanske har allt detta mest blivit en press och belastning för dig? Kanske har glädjen med julen mattats av?

Men nu kan du snart få lägga upp fötterna på soffbordet en stund och bara ta emot. Julen handlar ju om att ta emot gåvor. Att ge, men också om att få. Den som påstår att hon inte vill ha någon gåva i julklapp tror jag faktisk inte riktigt på. Alla vill nog innerst inne ha en gåva. Alla vill bli uppmärksammade. Alla vill bli ihågkomna. Det behöver inte vara dyra presenter eller onödiga julklappar. Men något i alla fall.

Vad julen egentligen handlar om vet du förmodligen. Om Guds son, Jesus Kristus, som föddes i ett stall. Han kom som en gåva till oss för 2018 år sedan. Han kom för att öppna en dörr för dig och mig att komma tillbaka hem till Gud. Han klev ner på jorden som den bästa julklappen man någonsin kan få. Du och jag kan få ta emot den gåvan. Kristus till jorden är kommen. Oss är en frälsare född. En räddare. Någon som älskar dig så mycket att han gav sitt liv för dig. Julen handlar om att gåvan Jesus Kristus kom till jorden för din och min skull.

Men julen handlar också om att Gud kommer till dig just nu. Precis där du är. I fåtöljen, framför öppna spisen eller vid köksbordet. Julen innebär att om du ropar på Honom och vill ta emot, så kommer gåvan Jesus till dig denna jul. Han vill besöka ditt hem. Han vill ge julefrid till din situation. Han står utanför din dörr och knackar. Du kan låta honom stå kvar där ute och huttra, eller så kan du släppa in honom i stugvärmen. In i ditt liv. Du kan få ta emot gåvan. Han vill komma till dig. Inte för att du varit snäll, som tomten brukar fråga. Utan på grund av Guds nåd till dig.

När stressen blir som störst i mitt liv och bördan för tung för att bära, då brukar jag söka mig till ensamheten. En tyst plats där jag är själv. Och så tar jag ett djupt andetag samtidigt som jag i all enkelhet låter en hjärtats bön gå upp till Gud. En suck av längtan och inbjudan till Jesus att komma nära. Och då kommer han. Varje gång! Ibland uppfattar jag honom som ett lugn. Ibland som glädje eller hopp. Ibland som kraft, energi eller goda tankar fyllda av framtidstro. Han kommer till mig som en fantastisk gåva. Bättre än allt vad mindfulness, yoga eller stresshantering heter. Han, Gud själv, kommer till mig. Han vill på samma sätt komma till dig!

Julens budskap är att det folk som vandrar i mörkret ska få se ett stort ljus. Rakt in i din situation, in i ditt mörker, dina trasiga relationer eller din ekonomiska knipa, vill Jesus komma som en julgåva denna jul. Han vill vara med. Han vill ge styrka till dig att ta sig igenom svårigheter. Han vill ge av sin närvaro in i ditt liv denna jul. Vill du ta emot den gåvan? Vill du få världens bästa julklapp?

Jag önskar dig en RIKTIGT GOD JUL!