Livesände sitt bröllop med 140 digitala gäster

På Hällekind har fyra vittnen och ytterligare åtta gäster samlats uppe på en klippa nere vid stranden. Det drar in kraftiga vindbyar från öst och flera kameror står redo att livesända ett bröllop.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Brudparet Karl-Johan Carlsson och Panagiota Makri som bor i Strömstad hade från början tänkt göra det enkelt och bara ta med några vittnen och gå till stadshuset och viga sig. Så sent som i april började de planera för giftermålet och ju mer de började prata om det så växte det fram en idé om att göra något mer, något roligt för att liva upp de dystra tiderna av coronapandemi, social distans och stängda gränser.

Panagiota har sin familj i Grekland och paret har många nära vänner på flera håll i världen. Därför bestämde de sig för att alla skulle få chansen att vara med, fast digitalt.

ANNONS

Det här kanske kan inspirera andra

Så de fyra vittnena och åtta gästerna som står på klippan i Hällekind och väntar på bruden är bara en liten skara av alla gäster. Totalt är cirka 140 andra bjudna i Kanada, USA, Italien, Grekland, Holland, Danmark och Norge, som får ta del av vigseln digitalt i en sluten grupp på Facebook.

– Nu sitter min pappa och bror framför datorn och väntar, säger Panagiota och fortsätter:

– Hade det inte varit såna tider som det är nu, så hade vi nog inte tänkt på det så, då hade vi nog bara gått till stadshuset med några vittnen. Men det är kul att vara lite flexibel. Det här kanske kan inspirera andra, säger Panagiota iklädd sin vackra brudklänning som sveps med av vindarna.

Den 4 juni ett magiskt datum

Deras livsresa tillsammans började den 4 juni 2008 i Bergamo i norra Italien. Som taget ur en klassisk romantisk kärlekssaga var han flygkapten och hon flygvärdinna på samma plan.

– Jag var bjuden till några vänner – ett annat par – och tänkte att jag måste ju ha med mig någon dit, så jag frågade ”Pani” och hon sa ja. Sedan blev hon kvar hos mig, säger Karl-Johan med ett leende.

Med tiden har de fått tre barn, flyttat från Bergamo till Strömstad (2012) och varit förlovade sedan 4 juni 2009. Så det är ingen slump att det var just 4 juni 2020 som bröllopet skulle äga rum, inte heller platsen, då det var hit till Hällekind de flyttade in när de först kom till Strömstad. Nu ska de på samma plats lova varandra evig kärlek medan hela världen ser på.

ANNONS

Mikael Skärström har riggat upp med kamerorna.

– Det här blir nog mitt första livesända bröllop, men jag har filmat en del bröllop tidigare. Det ska bli spännande.

Han berättar att han tar 6 000 kronor för jobbet, inte så mycket i bröllopssammanhang, då en bröllopsfotograf kan ta bort emot 25 000 kronor.

Delade ut coronakit till de tolv gästerna

Medan gästerna står och inväntar Panagiota som ska skrida fram barfota över gräsmattan och upp på klippan passar brudparets yngsta son Sebastian på att dela ut ett coronakit till varje gäst innehållande handskar, munskydd, handsprit och en Alvedon - i fall man blir sjuk. Äldsta sonen Alexander är ringbärare och dottern Nefelie är blomsterflicka.

Vigselförrättaren, Rolf Pettersson, gör sig också redo.

– Jag är både spänd och nervös inför varje vigsel, säger han och gissar att det är hans första professionellt livsända vigsel som han är med på.

Varenda vigsel är å andra sidan unik, berättar han. Allt från vigningar i enkelhet inne på stadshuset till bröllop ute på Koster med drönare flygandes över sig och spännande överraskningsvigslar.

Den grekiska gudinnan mötte sin nordiska viking.

Och så kommer bruden till slut, skridandes med blomsterbukett i hand och krans i håret. Vindarna tilltar och Rolf får kämpa för att manuset inte ska slitas ur hans händer när han inleder sitt tal och hälsar alla välkomna.

ANNONS

Med några få ord skildrar han brudparets vackra kärlekssaga:

– Den grekiska gudinnan mötte sin nordiska viking.

Han reciterar Urban Torhamns dikt "Som i förbifarten" för att betona att kärlekens magi är som viktigast i vardagen.

Och när Panagiota och Karl-Johan förklarat sin kärlek för varandra, sagt "I do" och med en kyss bekräftat att de nu är äkta makar skålas det högtidligt i champagne.

ANNONS