Lovis från Uddevalla representerade Sverige i forsknings-VM

I början av april blev Lovis Bergstrand uttagen till det svenska forskningslandslaget. Nu har hon nyligen kommit hem från världsmästerskapet som hölls i USA. Hon själv prisades inte, men hon är flera erfarenheter rikare.
– Folk verkade verkligen intresserade av det jag berättade, säger hon.

ANNONS
|

Det var i april som 18-åriga Lovis Bergstrand från Uddevalla lyckades ta en plats i Sveriges unga forskningslandslag. Det var för projektet ”Hur kan förändringar i nederbörd påverka marina ekosystem i Skagerrak? En studie av hur överbelastning på avloppsreningsverk påverkar tillväxten av olika arter av växtplankton” som hon prisades på utställningen Unga Forskare.

I mitten av maj begav sig Lovis och övriga landslaget till Atlanta i USA för att tävla i forsknings-VM. Äventyret slutade med en andraplats och en fjärdeplats för Lovis landslagskollegor.

– Jag vann inget, men jag är väldigt glad att det gick så bra för de andra. Det roligaste var att få träffa landslaget och umgås med dem. Vi är överens om väldigt mycket, säger Lovis Bergstrand.

ANNONS

Fått en djupare förståelse för sitt projekt

Hela tillställningen i USA var som en enda stor mässa där samtliga forskare hade möjligheten att visa upp sina projekt.

– Det var kul att få berätta om sitt eget projekt. Folk verkade verkligen intresserade av det jag berättade. Det är kul att så många bryr sig.

För hennes del har också resan till USA gett henne en större förståelse för det hon forskat på.

– Jag har ju fått lära mig att framföra det på ett sätt så att alla kan förstå. Det gör också att jag själv fått en bättre förståelse för det jag forskat på, säger hon och fortsätter:

– Även om jag inte vann något så tror jag det viktigaste för mig var att få knyta så många nya kontakter som jag ändå gjorde.

Ändrar bana till hösten

I juni tar Lovis studenten och efter det väntar nya utmaningar berättar hon.

– Jag har kommit in på en folkhögskola och ska läsa där i ett år. Tanken är att jag ska vara färdig fjäll- och vildmarksledarguide när jag är klar.

Det blir alltså inte så mycket forskning det närmsta året. Men hon berättar att det är en viktig paus för henne att ta.

– Det är ett bra sätt att få perspektiv på saker och ting och samtidigt får jag träffa nya människor. Sen tar det bort lite av den pressen jag lägger på mig själv. Jag tycker att forskning är jätteroligt. Men samtidigt vill jag vara bra på det jag tycker är roligt.

ANNONS

Folkhögskoleutbildningen och intresset för forskningen är något hon hoppas kunna kombinera i framtiden.

– Planen är fortfarande att jag ska läsa bioteknik i framtiden. Mitt intresse för naturen syns redan i mycket av det jag vill forska om. Hittills har jag mest suttit framför datorn och gjort mina uträkningar, men nu får jag chansen att komma ut i naturen också, säger hon.

Om tävlingen i USA

Varje år deltar flera miljoner ungdomar från över 75 länder och regioner i deltävlingar världen över. Av dessa tar sig runt 1 800 hela vägen till finalen i USA för att tävla om priser värda närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva tävlingen anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter där finalisterna får chansen att inspireras och knyta nya kontakter.

LÄS MER:Lovis Bergstrand uttagen till forskningslandslaget

ANNONS