Smultronstället. Roland Karlsson har sommarstuga vid Ragnerudssjön i Högsäter. Det blir ofta en roddtur på sjön som var Genesarets sjö i filmen Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Foto: Håkan Sannebro.
Smultronstället. Roland Karlsson har sommarstuga vid Ragnerudssjön i Högsäter. Det blir ofta en roddtur på sjön som var Genesarets sjö i filmen Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Foto: Håkan Sannebro.

Magistern valde trafik i radion

Roland Karlssons håg låg tidigt åt journalistiken. Första kameran fick han i julklapp som åttaåring. – Det var en liten oansenlig plastkamera som låg i skyltfönstret i Berndts kemikalieaffär hemma i Högsäter. Två filmrullar ingick i priset tio kronor och jag blev överlycklig när jag fick den.

ANNONS
|

Den kameran har han kvar än idag. Fyra år senare fick han en bättre kamera, en rysk systemkamera med utbytbar optik.

–Objektivet använde jag till en egen förstoringsapparat som jag gjorde av en skolåda och en lampa. Jag skaffade de vätskor som behövdes och kunde göra egna bilder.

Snart blev Roland korrespondent för både Bohusläningen och Elfsborgs Läns Annonsblad.

–Jag bevakade fotbollsmatcher och möten, fick tio kronor bilden och tio öre raden. Jag hade roligt och ville fortsätta men föräldrarna ville att jag skulle skaffa en utbildning till ett hederligt yrke.

Så efter studenten i Uddevalla blev han folkskollärare i Karlstad. Men frilansade för olika tidningar under studietiden.

ANNONS

Blev radiopratare

–Folkskollärare var jag dock på riktigt bara under ett år, i Sunne. Det blev istället fortsatt frilansande och lärarjobb på halvtid, bland annat som gympalärare i Vänersborg.

Några år in på 70-talet kom chansen som bäddade för jobb på lokalradion några år senare. Hans karriär som radiopratare med den karakteristiskt varma rösten inleddes.

–Gösta Nilsson på dåvarande Västkvarten sökte en medhjälpare till en lokal sportkrönika i radion. Jag fick jobbet som innebar mycket helgarbete men var otroligt roligt. Jag minns att jag en gång jobbade 73 helger i rad.

När Radio Trestad startade på hösten 1977 skulle kanalen inte ha några sportprogram. Det blev en proteststorm, planerna ändrades och Roland Karlsson anställdes som sportchef. Senare gick han över till nyheter och efter det till den allmänna redaktionen och var programchef några år.

Ledde trafikprogram

Från 1982 och 17 år framåt var det trafik i radio som gällde för Roland. Sveriges bilradio startade 1956 med CG Hammarlund som programledare i 17 år. Programmet bytte namn till Hallå Bilist med Sven Colling som programledare också i 17 år och Roland var programledare lika länge för Hallå Trafikant.

Programmet sändes från Göteborg i riksradion. Efter nedläggningen fortsatte det i Radio Väst fram till 1999.

ANNONS

–Programmet var mycket populärt, vi hade 1,6–1,8 miljoner lyssnare och låg i topp efter Ring så spelar vi och Svensktoppen. Det som var riktigt roligt var att vi i någon mån kunde påverka trafikpolitiken, myndigheterna lyssnade på oss. Jag minns till exempel vår kampanj i början av 80-talet för bebissitsar i bilarna. Den slutade med att samtliga landsting i landet hyrde ut specialstolar till föräldrar med nyfödda spädbarn. Då fanns det 96000 sådana stolar.

Alvar var före Bosse

I mitten av 90-talet fick Roland idén att anlita Alvar på verkstan i Ljungskile i programmet.

–Folk fick ringa in och fråga om problem de hade med sina bilar. Alvar var mycket kunnig och klarade av det allra mesta, långt före Bosse Bildoktorn.

Dessförinnan, mot slutet av 80-talet, hade Roland tröttnat på radion.

– Jag ville göra något annat och började en tvåårig utbildning till marknadsekonom. Det gick bra men när jag var klar kom jag direkt ut i 90-talskrisen och några jobb fanns inte att söka så jag fortsatte på radion.

Sista sändningen i Radio Väst gjorde han på nyårsafton 1998. Roland hade startat egen firma som mediakonsult och skulle stå på egna ben. Det blev ett mellanspel på halvannat år hos TV Fyrstad. Efter den sejouren fick han jobbet som informationschef hos Länsförsäkringar i Vänersborg. Där slutade han som avtalspensionär för ett par år sedan men har kvar vissa uppgifter samtidigt som han frilansar.

ANNONS

Åkte gratis på banan

–Numera kallar jag mig för frilanspensionär, säger Roland.

Han minns sin uppväxt i Högsäter på 50- och 60-talet. Mamma Brita hade sitt kafé som countrysångaren Kjell Fredriksson skrivit en visa om och pappa Torsten arbetade på Lelångenbanan.

–Jag var mycket ute och åkte med pappa och har övernattat i samtliga stationshus utefter järnvägen. Det hade också den fördelen att jag fick åka gratis tåg till division två-matcherna både i Billingsfors och Uddevalla.

–Men det är en enorm skillnad på Högsäter nu och då. På den tiden fanns all service man behövde på alla områden i samhället men med åren har det mesta tyvärr försvunnit.

Född: År 1946.Yrke: Frilanspensionär.Bostäder: Villa i Trollhättan, fritidshus i Hunnebostrand och Högsäter.Familj: Hustru, barn och barnbarn.Intressen: Sport, skogen, havet.Läser: Dagstidningar framför allt.Ser på tv: Sport och nyheter, dokumentärer.Lyssnar på: Musikalisk allätare.Favoriträtt: God husmanskost.Bra på: Har gott minne för årtal...Inte så bra på: ...men glömmer lätt namn.Gillar: Ärlighet.Ogillar: Falskhet.Kör: BMW nu, tidigare Saab i 30 år.Drömmer om: Att åka från kust till kust i USA med bil.Roligt radiominne: När jag inlåst på en toalett i Vänersborg intervjuade dåvarande vänsterpartiledaren C-H Hermansson. Det blåste så mycket i mikrofonen att det inte gick att vara utomhus och toan var det enda utrymme som stod till buds vid det tillfället.Roligt trafikminne: När Sven Colling och jag fick var sin silverne medalj av Prins Bertil för vårt arbete för trafiksäkerheten.

ANNONS