Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aina Wallin blev 88 år. Bild: Terje W Fredh
Aina Wallin blev 88 år. Bild: Terje W Fredh

Minnesord: Aina Wallin kämpade för rättvisa och lika värde

Aina Wallin, Lysekil, har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast sörjande är döttrarna Ebba och Anna Wallin.

Jag fick nyligen budet om att Aina Wallin avlidit.

Vi träffades först på de utbildningar vi fick som anställda i barnomsorgen Lysekils kommun. Aina Wallin var vår lärare i hur man ska agera vid olika olyckstillbud. Exempelvis hur man skulle agera om någon hade ”satt något i halsen”. Vi undervisades i kyrksalen på Lysekilshemmet. Vi var imponerade av Ainas förtroendeingivande uppträdande och den säkerhet hon hade som gjorde att vi kände oss trygga.

Nästa minne är i en talarstol vid sjukhuset. Aina var en av ledarna i gruppen runt ”Rädda Lysekils sjukhus ”. Hon höll ett strålande framförande om sjukhusets kvarvarande mot landstingspolitikernas planer att lägga ner avdelning medicin och kirurgi. Lysekilsfolket var på plats, och alla var engagerade. Aina pratade och någon kom fram och tömde upp en Ramlösa för att hjälpa till. Vi var stolta och lyckliga. Sjukhuset räddades!

Tyvärr hamnade vi i samma situation en gång till. Utredaren, ekonomen och landstingsråden kunde inte låta oss få ha kvar vårt sjukhus som det var. För 18 miljoner i sparpeng lades avdelningarna ner. Just de pengarna fick landstinget in senare från Kungsbacka som köpt sjukvård av Mölndal! Alla de möten och uppvaktningar som Aina Wallin bevistat är inte lätta att räkna, det kan jag verkligen bekräfta.

Aina Wallin var under flera mandatperioder politiker för Folkpartiet liberalerna. Hon var ersättare i kommunfullmäktige, hon var ledamot i socialnämnden och under flera år politiker i kyrkan. Hennes hjärtefrågor var bland annat Sjömanskyrkan.

Jag minns väl då vi samlades efter en besöksdag i socialnämnden, då hade Aina varit på studiebesök hos hemtjänsten i Lyse. Aina stred för en fyrhjulsdriven bil för de snöiga backarna i Lyse. Ja se, nu rullar väl fyrhjulsdrivna bilar överallt! Tanken går till Ainas älskade döttrar, jag tänker på er och hur väl ni kände er mor. I versen i hennes annons har ni skrivit kämpe, ja, det kan vi alla som kände Aina skriva under på!

Aina Wallin slutade aldrig kämpa för rättvisa och lika värde. Jag saknar min vän.

Ann-Charlotte Strömwall