Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Matsson Bild: Ann-Katrin Eklund
Bengt Matsson Bild: Ann-Katrin Eklund

Minnesord: Bengt Mattsson

"Extraordinär person och ledare"

Vår hedersordförande Bengt Mattsson, Grebbestad, har för en kort tid sedan avlidit i en ålder av 82 år. Närmas sörjande är barnen Ulrika, Mikael och Anna med familjer.

Ibland brukar man använda två ord som hör ihop i ett uttryck av något slag, till exempel ”ler och långhalm”, ”yin och yang”. För vår del är uttrycket ”Grebbestads IF och Bengt Mattsson”, två saker som sedan 70 år och för all framtid är tätt samman­länkade med varandra.

Bengts för oss kända GIF-debut gjordes den 29 maj 1949 i en pojklagsmatch mot Fjällbacka då GIF vann med 5–0 och ersättaren Bengt Mattsson visade framfötterna på direkten och gjorde ett mål. Sedan följde många pojklagsmatcher under åren och 6 september 1953, som 16 åring, var det dags för A-lagspremiär mot Rabbalshede IK.

I en artikel i Kuriren efter säsongen 1953 under rubriken ”Grebbestad hoppas på sitt unga garde” förklarar ord- förande ”Stor”-Harry Karlsson att ”Säkra pojkar har vi i försvaret i Åke och Rolf Nilsson och i kedjan har Bengt Mattsson visat goda takter. Han är teknisk och har god blick, men han behöver några år innan han kan satsa ordentligt”.

1955–1958 fick GIF inte ihop lag och då spelade Bengt i Fjällbacka några år, men återkom till GIF och spelade fram till den sista matchen med B-laget mot Överby den 16 maj 1965, 5–0 till GIF. Skador, bland annar ett avsparkat ben, gjorde att han tvingades avbryta karriären på planen.

Men som den ständigt framåtsträvande person han var hade han redan 1962, som 25-åring, tagit nästa steg i GIF- karriären, in i styrelserummet, och det blev början till hans riktigt stora bedrifter som ledare. Han var bland annat med då Siljevi skapades 1966 och 1971 blev han ordförande, en post han innehade till och med 2006. Åren 1975–2006 var han dessutom lagledare och fixare för A-laget.

Under Bengts fasta och målinriktade ledning marscherade GIF i en stadig trend uppåt i seriesystemet, från 1950-talet i division 7 till division 3 från 1978 och framåt med några avbrott i division 4. Detta var i det gamla seriesystemet och det rönte omgivningens uppmärksamhet och förvåning, GIF var ju en liten förening i ett litet samhälle, kan det vara möjligt.

Men Bengt var kreativ, drivande och envis, inte bara i fotbollsavseende, och med goda kontakter inom och utom landet och stor uppfinningsrikedom gick det faktiskt. Alla tyckte inte som Bengt i alla sammanhang, men på nåt sätt fick han folk med sig och resultatet blev för det mesta bra.

GIF var under denna era mycket aktiva – ungdomsverksamheten utvecklades, vi arrangerade Semesterlunken, vi bedrev ett antal olika idrotter i föreningen, vi drev folkparken Lunden, hade stora konserter på Siljevi, många somrar var det ”kändisfotboll” på Siljevi med stora stjärnor från sport och underhållning och tillsammans med Tanums IF drev vi Edsviks Camping under 25 år.

Bengt var i högsta grad drivande i det som gjorde att föreningen och samhället Grebbestad utvecklades till något betydligt större än under 1960-talet. Han var kreatören i mycket av tankarna och han fick med sig många ideella krafter för att det skulle kunna genomföras.

2006 valde Bengt att avsluta sin formella ledargärning i GIF, efter 45 år i styrelsen. Men GIF-hjärtat fanns kvar och han delade mer än gärna med sig av sin långa fotbolls- och ledar- erfarenhet till oss efterföljande krafter, vilket vi i styrelsen är honom evigt tacksam.

Utifrån den av Bengt lagda grunden kunde vi fortsätta marschen uppåt i seriesystemet till division 2 och även division 1 under 2018. Hela tiden med goda råd och glada tillrop från Bengt.

In i det sista, märkt av sjukdom, bevistade Bengt alla hemmamatcher på Siljevi och Sparvallen och sista besöket blev då GIF besegrade Torslanda med 6–1 den 10 augusti. Därefter svek tyvärr kroppen honom och kraften rann alltmer ur den sege bohusläningen med de stora visionerna och tankarna avseende fotboll, Grebbestads samhälle och Tanums kommun.

Ryktet om Bengts enträgna arbete i GIF har spridits långt utanför samhället och det har genom åren medfört en lång rad av utmärkelser, det är ett av många bevis på vilken extraordinär person och ledare han har varit i sin livstid.

Med stor sorg, saknad och tacksamhet förenar vi oss alla GIF-are i en sista hälsning till vår hedersordförande Bengt Mattsson.

Anders Eklund

ordförande, för Grebbestads IF