Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birgitta Rasmusson blev 81 år.
Birgitta Rasmusson blev 81 år.

Minnesord: Birgitta Rasmusson var en kvinna som syntes

Bakboksförfattaren, tidigare provkökschefen och vår högt värderade medlem i Västra Gastronomiska Akademin, preses emerita Birgitta Rasmusson, Ljungskile och Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 81 år.

Birgitta saknas av så många, beundrare och vänner, kakälskare och tv-tittare, hemmabakare, bagare och konditorer.

Denna eleganta och färgstarka kvinna som alltid med stort kunnande, glimten i ögat och med ackuratess deltog i akademins arbete har efter en tids sjukdom slutat baka. Birgittas charm och glada ansikte, frisyren och de röda läpparna, alltid välklädd och elegant. Hon var en kvinna som syntes. Alla hennes bakrecept, skrivna kakböcker, alla hennes fantastiska föreläsningar om allt som var värt att stå skrivet i en bakbok, gjorde Birgitta till en fantastisk människa.

Från den gamla fina gården på Restenäs i Ljungskile till salongerna och tv-studiorna i Stockholm, från parant dam i stan, till landsortsflicka hemma på Restenäs, sådan var Birgitta.

Vid akademins möten i Göteborg kunde vi få lyssna till hennes upplevelser från sina resor, småkakor på restaurang Aquavit i New York till bagerier och provbakningar i Florens. Ständigt vetgirig och ständigt spännande okonventionell var hon.

Under flera år var Birgitta Rasmusson Västra Gastronomiska Akademins preses, en uppgift som hon skötte med elegans och stort kunnande. Vi saknar henne för hennes kunskap och färgstarkhet, alltid modern och ambitiös, och för att hon var den hon var – unik.

Våra tankar går till broder Anders med familj.

Lars-Magnus Olovson Preses

För Västra Gastronomiska Akademin

LÄS MER: Minnesord: Bondtösen från Ljungskile fanns kvar under ytan

LÄS MER: Minnesord: ”Birgitta Rasmusson var en enastående kvinna”

LÄS MER: Så minns vännerna Birgitta Rasmusson