Carl-Eric Ericsson har avlidit i en ålder av 96 år.
Carl-Eric Ericsson har avlidit i en ålder av 96 år. Bild: Privat

Minnesord: Carl-Eric Ericsson

Minnesord över Carl-Eric Ericsson, Mjölkeröd, Tanum som har avlidit vid 96 års ålder. Närmast sörjande är döttrarna Elisabeth och Eva med familjer, samt tre syskon.

ANNONS

Carl-Eric Ericsson är född i Hallinden, Bro socken, 1926 där han växte upp på gården Hallind.

Sista året i folkskolan 1940/41 var det ett längre uppehåll över jul och Carl-Eric körde då timmer till nya ladugården med häst och släde. Hästen han körde trampade ned med ett bakben i en grop och när han skulle hjälpa hästen upp så slog bogträt av ett ben i handen, men det läkte ihop.

Som 17-åring vann han första pris i plöjning med häst där han fick 91 poäng av 100.

Han gjorde värnplikten på Uddevalla I17 och var förste man på kompaniet som sköt till sig medalj i kulspruteskytte och fick 30 kronor i pris. Av dessa pengar köpte han garn som hans farmor stickade honom en cardigan.

ANNONS

Under värnplikten blev han också utbildad hästsjukvårdare och hovslagare.

Hösten 1948 började Carl-Eric på Dingle Lantmannaskola. Efter detta åkte han till Skåne och arbetade på en gård utanför Ängleholm i drygt ett halvår. Där fick han vara med och odla sockerbetor, som då var en ny gröda. Han hade beting att gallra 1100 meter sockerbetor per dag. Det skulle bara finnas fyra plantor per meter.

Tillbaka på Hallind fick han genom en granne veta att Faluberg Stuteri i Västergötaland sökte en arbetsledare/rättare. Carl-Eric tillträdde tjänsten i februari 1950. Där var han i tre år och trivdes väldigt bra.

Faluberg Stuteri var en stor uppfödare av ardennerhästar. De fick första och andra pris för två hästar 1939 och sålde dom två hästarna för 90 000 kr, vilket var en stor summa pengar på den tiden.

Carl-Eric tränade hästhoppning och var med i en tävling i banhoppning i Uddevalla och Göteborg. I Uddevalla tävlade han med officerarna på regementet och vann andra pris och fick Gustav Thorden’s hederspris. Han hade resten av livet ett stort intresse för hästar. Var det hästhoppning på TV fick man absolut inte störa.

1953/54 gick han maskinskötarekurs på Klaxtorp lantbruksskola. Efter detta sökte han tjänst på Huseby Bruk som rättare. Han stannade bara i två månader, för där var många intriger och dålig ekonomi. Förvaltaren på Florence Stephens systers gård, ville att Carl-Eric skulle stanna kvar för han märkte att det blivit så mycket bättre på de två månaderna, men Carl-Eric tog istället en tjänst i Visingsbro.

ANNONS

Februari 1955 var det aktion på Bergs gård i Kville, som han köpte för 87 000 kronor och tillträdde på den laga fardagen 14 mars. Han täcktikade hela gården och drev mjölkproduktion i 17 år, innan det gick över till slaktsvinsproduktion och köttdjur. Gården producerade cirka 55 000 slaktsvin totalt. Totalt byggde han fem olika byggnader på gården.

1956 gifte han sig med Märta Jacobsson från Mjölkeröd och de fick två döttrar.

1964 tilldelades han Arvid Hjortbergs pris för föredömlig husdjursskötsel. Detta pris delas bara ut ett per år i hela länet och han var mycket stolt över att ha belönats det.

Carl-Eric var arrendator på Mjölkeröd1977-87 och var under denna tiden en drivande kraft i att Mjölkeröds fritidshus område blev till.

1990 sålde Carl-Eric och Märta Bergs gård och pensionerade sig i sitt sommarhus på Mjölkeröd. Där började han spela golf och spelade ända fram till 93 års ålder.

Döttrarna Eva McKearney och Elisabeth Axelsson

ANNONS