Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild från 2012. Bild: Lena Garnold

Minnesord Elsie Jonsson Ekwing

Elsie Jonsson Ekwing, Ljungskile, har avlidit vid en ålder av 73 år. Närmast sörjande är barnen Åsa, Lisa och Anders med familjer.

Elsie var en väldigt aktiv person, bland annat i Amnesty, Attack, Lyckorna byalag (förutom att ta hand om tre barn och sköta ekonomjobbet). Men det var som eldsjäl i L’Jazz hon gjorde sig känd i Ljungskile, och mer än så. Hennes kontaktnät blev med tiden enormt, fyllt av jazzmusiker från Norden, Europa och USA. Och vilka artister! Art Farmer, Svend Asmussen, Rune Gustafsson, Esbjörn Svensson, Victoria Tolstoj, Georgie Fame, Putte Wickman, Peps Persson, Nisse Landgren, Karin Kroogh, Wolf Biermann, Tomas von Brömsen, Mikael Samuelsson, Bengt Hallberg, Sven Wolter med flera. Och så förstås alla gäster, sommartid riktigt långväga.

Före konserterna satt hon alltid i kassan där hon fick möta och prata med en växande skara jazzälskare som alltid är vänlig, förväntansfull, och efteråt tacksam för de musikupplevelser klubben lyckats få till stånd.

Hennes formella titel var kassör, vilket innebar att hon skötte ekonomi, bokföring och bokslut. Men samtliga styrelseledamöterna i L’Jazz har alltid fått bekänna färg av många valörer i Ljungskilegården: välja, jaga och boka artister, formulera bidragsansökningar, jaga sponsorer, skriva pressreleaser, trycka affischer, sätta upp och sprida affischer, ställa upp på direktsända radiointervjuer, ordna med annonser, krögare, serveringstillstånd och medhjälpare, göra upp budget och bokslut, fixa krånglande kaffebryggare och maskiner, titta till musikerna med fika och annat, bygga scen, släpa fram möbler och piano och se till att det blev stämt, dekorera bord och väggar, ordna med tekniker som fixade ljudet med kablar, mikrofoner och mixerbord, hämta musiker på Landvetter, hjälpa till med mackor och servering, plocka disk. Och efter konserten återställa allt och städa toaletter, kök, trappor och lokaler. Mitt i allt fanns Elsie, ibland stressad, upprörd och arg, men lika snabbt glad, varm och vänlig. Elsie var med i styrelsen 20 av de 32 år som förflutit sedan starten 1987.

Det har blivit betydligt enklare att hantera konserterna sedan klubben övergav Ljungskilegården, men då hade Elsie lämnat klubbarbetet, allt mer tagen av sin sjukdom. Men hon var med och lyfte klubben då den vid millenniets början var ytterst nära att säcka ihop; en bragd vi som var med inte riktigt själva förstår kunde vara möjlig, en veritabel omstart helt enkelt.

Det känns sannerligen märkligt att Elsie går bort året då L’Jazz för första gången sannolikt tvingas ställa in Sommarjazzveckan, sorgfälligt noterad i tusentalet jazzentusiasters agendor. L’Jazz har blivit känd och älskad av musikerna, och om de inte går under i följderna av coronapandemin med arbetslöshet och armod, så kommer de att åter stå på scenen i Ljungskile. Föreningen L’Jazz lever, vilket den inte skulle gjort utan Elsie.

Lennart Carlsson

Styrelsevän i L’Jazz