Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Eric Torsten Lundberg blev 98 år. Bild: Privat

Minnesord: Eric Torsten Lundberg

Vår käre Eric Torsten Lundberg, Västerås, avled den 10 mars 2020, nyss fyllda 98 år, på dagen två månader efter hans följeslagerska sedan 47 år, Birgitta avled. Sista veckorna fylldes hans rum av barnen Stina och Mats, barnbarnen Amanda, Staffan och Albin med familjer (sista veckan dygnet runt), med kärlek och tacksamhet.

Eric föddes 28 februari 1922 i New York av Greta och Torsten från Uddevalla, på adressen 410 Central Park West. Efter flytt till Kalifornien kom brodern Henry i San Pedro.

En lycklig tid som dock slutade i föräldrarnas skilsmässa. Eric, Henry och mamma Greta återvände till Sverige. I Sverige kom snart en lillasyster till grabbarna, Kerstin med Gretas nya man.

Kontakten med pappan blev sporadisk. Som sjökapten angjorde han ibland hamnar i Norden då de kunde ses. Saknaden var stor och när Eric utbildat sig hade han tänkt flytta till sin pappa men kriget kom emellan. Att växa upp utan pappan formade Eric till att ge extra mycket kärlek till oss barn.

Sjöliv, segling, mamma Gretas föräldragård och ägor i Restenäs, Restenäs gård i Bohuslän var betydelsefulla. Erics morfarsfar, kofferdikapten Thorsten Hellsten, köpte gården i mitten av 1800-talet med pengar intjänade på saltsmuggling med salt från trakten, till Ryssland som låg i blockad på grund av krig. Kofferdikaptenens pampiga grav finns fortfarande att beses på Restenäs kyrkogård. Restenäs gård hade till delar tidigare blivit sålt av Erics morfar, Waldemar Hellsten till Restenässkolan. Strandgården byggdes av morfadern till en sjövilla vid havet (där morfaderns master från hans sista segelfartyg är pelare på verandan mot havet), Erics moster drev sedan ett pensionat där i många år. I dag är sommarhuset i privat ägo. Flera av öarna utanför gården ingick också i ägorna, bland annat Restenäsön.

Eric och Henry fick senare Ekholmen i gåva av sin styvfar, den dåtida rätt kända Yo Johansson (Yoyo) som målade motiv från trakten och övriga Bohuslän. Oändliga diskussioner pågick när vi var barn om ön skulle kunna bebyggas, det blev aldrig av och ön är i dag ett friluftsområde för båt- och badfolket.

1947 gifte Eric sig med Majken och bröllopsresan gick genom ett krigshärjat Europa till Paris. De fick tillsammans barnen Stina och Mats. Äktenskapet höll till slutet av 60-talet. 1973 träffade han Birgitta, de blev ett lyckligt par livet ut.

1982 byggde Eric ett fritidshus på Restenäsön – ett andra hem för oss alla, en generös tradition vi barn för vidare.

Erics arbetsliv startade med ett radiobolag i Göteborg, fortsatte via Bofors till flera järnverksstäder och som konsult i Stockholm. Eric flyttade till Västerås 1971 och började på Asea-Atom som ansvarig för elsystemen under byggandet av Forsmark 1 och 2, ett arbete Eric var stolt över. Han avslutade sin karriär med standardiseringsarbete på SEK och som konsult åt FMV där arbete med hur man skyddar sig mot EMP ingick.

Många fina och glada upplevelser har Eric skänkt oss – alltid med sin speciella humor och berättarkonst, som förts vidare.

Vi är så tacksamma att fått ha Eric så många år, med så mycket kärlek och glädje, en hjälp i sorgen och saknaden. Vi är inte religiösa men har vi fel hoppas vi få mötas igen!

Mats & Stina