Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Minnesord: Göte Nyberg

Göte Nyberg, Lysekil, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast sörjande är hustrun Gullan och barn med familjer.

En av Lysekils verkligt stora politisk profiler, Göte Nyberg, har nyligen avlidit i en kort med intensiv sjukdom. Göte Nyberg växte upp i Timrå, där han var metallarbetare Sedermera blev han ordförande i Metalls Sundsvallsavdelning.

Till Bohuslän kom Göte Nyberg genom att han, i början av 1980-talet träffade sin livskamrat Gullan på en fackkurs på dåvarande Lingatan. 1986 blev Göte, LO-ombudsman med säte i Trollhättan, där han stannade tills avdelningen lades ned, varefter han kunde få en fortsättning i Göteborg. Vid 63 års ålder avgick han med avtalspension.

Göte Nyberg deltog med liv och lust i det politiska livet i Lysekil, där han var bosatt. Han var i många år ledamot i fullmäktige, där han, under en period även var ordförande. Han var även, under några mandatperioder, ordförande i Lysekils Arbetarekommun. Han var ledamot i socialnämnden och hade även en del regionala uppdrag, bland var han nämndeman i hovrätten i Göteborg.

Folkbildningen låg Göte varmt om hjärtat och han var ledamot i styrelsen för ABF. Här propagerade han flitigt för läsande och annan kulturell verksamhet.

Vi som arbetade tillsammans med Göte Nyberg, uppfattade honom som en mycket glad människa, som ofta hade något gott och uppmuntrande att säga till oss.

Han tyckte om den politiska debatten och var något av en ideolog inom Lysekils Socialdemokratiska Arbetarekommun. Han lyfte ofta in nya perspektiv på de politiska frågorna och strävade, hela tiden. mot en helhetssyn. Göte Nyberg var karismatisk och medryckande och lämnade ingen oberörd.

I och med Göte Nybergs bortgång har Lysekils politiska liv med en gång blivit fattigare.

Sven-Gunnar Gunnarsson

Bernt Ortner

Lysekils Socialdemokratiska Arbetarekommun