Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunnar Rasmusson blev 94 år.
Gunnar Rasmusson blev 94 år.

Minnesord: Gunnar Rasmusson

Det är med stor sorg och saknad som vi får meddela att vår mångåriga medarbetare i Hamburgsunds Bildarkiv, Gunnar Rasmusson, Hammaren Hamburgsund, har lämnat oss efter en tids sjukdom. Han blev 94 år.

Gunnar föddes den 26 maj 1927 i Uddevalla. Familjen bosatte sig i Växjö där fadern var distriktslantmätare. Gunnar tog studenten 1947 och började studera naturvetenskap vid Lunds universitet strax därefter.

När Gunnar fyllde 65 år i maj 1992 gick han i pension och bosatte sig i Hamburgsund på fastigheten Hammaren. Gunnar hade då arbetat från 1963 som byrådirektör hos statens naturvårdsnämnd och från 1967 som avdelningsdirektör på Naturvårdsverket, när det bildats genom sammanslagning av flera myndigheter med miljövårdande uppgifter.

Gunnar har under hela sitt liv arbetat med natur och miljö och arbetade större delen av sitt aktiva arbetsliv på Naturvårdsverket.

Hans idé om en marin nationalpark i Bohuslän blev verklighet 2009 med Kosterhavets nationalpark. Det finns mer att läsa om Gunnars livsgärning på vår hemsida www.hamburgsundsbildarkiv.se

I Hamburgsund engagerade Gunnar sig i ett antal föreningar, han bidrog med sin kunskap om att organisera verksamheter, med sin kunskap om naturen och med sitt intresse för fotografering.

I Hamburgsunds Bildarkiv var han aktiv i drygt 20 år, som han också var med och bildade 1994. Där fick han snabbt i gång en organisation för insamling av historiska bilder från lokalsamhället, kopierade, dokumenterade och systematiserade i motivkategorier. Dessutom dokumenterade han lokalsamhällets verksamheter och händelser med sin kamera i en mycket expansiv period av Hamburgsunds utveckling.

När Gunnar drog sig tillbaka med ålderns rätt 2016, lämnade han över en bildskatt med ett 30-tal motivkategorier samlade i över 100 pärmar med drygt 13 000 bilder. Gunnars stora bildskatt skannades och digitaliserades under 2017 och han fick uppleva att den blev sökbar på nätet.

Andra föreningar som fick ta del av Gunnars kunskaper i att organisera verksamheter är: Saltskärs kärings vänner, Hornbore ting, Folkets Hus-rörelsen, Naturskyddsföreningen, Socialdemokraterna. Han var dessutom med och anlade ett vindkraftverk samt mycket, mycket mer.

En stor kulturperson har gått ur tiden.

Gerhard Borgljung

Hamburgsunds Bildarkiv