Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenth Viidas blev 75 år.
Kenth Viidas blev 75 år.

Minnesord: Kenth Viidas

Överläkaren Kenth Viidas, Uddevalla, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är hustrun Unni, samt barnen Elin, Fredrik, Josefin och Kristian med familjer.

Kenth Viidas växte upp i Göteborg med två bröder. Pappan var sjöman och borta under långa perioder, men den kärleksfulla mamman tog väl hand om Kenth och syskonen.

Vänligheten som strålade från Kenth speglade familjeförhållandena. Familj och vänner var viktiga för Kenth och många av hans vänskapsrelationer gick lång tid tillbaka. Hans genuinitet som medmänniska kunde man se i hans relationer till arbetskollegor från andra kulturer.

Skolan gick bra. Han fortsatte på vuxengymnasium med högsta betyg i alla ämnen. Jobbade som brevbärare i två år, men ansåg att han måste göra något annat i livet. Kenth kom in på läkarutbildningen vid Göteborgs universitet och skaffade under tiden familj, och fick 3 barn; Josefin, Kristian och Fredrik.

På en medicinsk konferens i Cambridge 1987 träffade han kollegan Unni, en mörk skönhet med pigga ögon från Oslo. Det sa ”klick”. Kärlek uppstod vid första ögonblicket. Detta ledde till giftermål 1989 i Danderyds kyrka. 1990 anlände den efterlängtade dottern och pärlbröllop firades 2019.

Kenth jobbade på medicinkliniken i Falköping med sin Unni, som jobbade på dialysen där i elva år. Därefter flyttade familjen till Uddevalla och bosatte sig i villa Fredriksborg. Kenth var överläkare i kardiologi på Uddevalla sjukhus, där han stannade fram till sin pensionering.

Kenth var kompetent, hjälpsam och saklig, uppskattad av både patienter och personal. Med en glimt i de humoristiska ögonen och gedigen kompetens hade han alltid svar på de svåra medicinska frågor som unga kollegor ställde. Engagemanget för Bohusläns patienter fortsatte även efter pensioneringen genom fortsatt arbete på hjärtmottagningen på Uddevalla sjukhus.

Kenth ägnade sig också åt segling, konst, läsning och resor, bland annat i Europa, till Kina och Ryssland. Somrarna tillbringades vid havet på Bohus-Malmön, där han levde ett fantastiskt liv. Där uppskattade Kenth och Unni att ta emot sina medarbetare på sommaren med stor gästvänlighet och en god smörgåstårta.

Vi är många - familj, patienter, vänner och kollegor - som fått ta del av Kenths kärlek, omsorg, kompetens och respektfulla bemötande. Kenth älskade att vara med sina barn, barnbarn och vänner.

En tröst är Kenths enormt positiva livsinställning och den tacksamhet och stora glädje han hade i sitt liv, som ägnades åt att hjälpa sina medmänniskor och familjen när det behövdes.

Vi är många som saknar Kenth. Han lämnar ett stort tomrum efter sig, men vi kommer aldrig att glömma vår vän. Våra tankar går till familjen.

Davood Javid

vän och kollega på Uddevalla sjukhus