Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Cederbratt blev 65 år.
Mikael Cederbratt blev 65 år.

Minnesord: Mikael Cederbratt

F.v. riksdagsledamoten och poliskommissarien Mikael Cederbratt har efter en tids sjukdom lämnat oss i en ålder av 65 år. Mikael efterlämnar sin hustru Simone och de tre barnen Hanna, Johan och Emil med familjer.

Mikael föddes i Färgelanda församling som son till kantorn Ingemar Cederbratt och sjuksköterskan Ulla Cederbratt. Mikael växte upp i Uddevalla där fadern var kantor i Herrestads församling. Han var delaktig i både körer och i ett pojkband under ungdomsåren. Han gick ur gymnasieskolans humanistiska linje 1974. Det blev sedan militärtjänst på I 17 i Uddevalla varefter han började på Polisskolan 1976. Mikael kom därefter att jobba som polis i Stockholm, Uddevalla, Lysekil och Strömstad. År 1995 tillträdde han en poliskommissarietjänst i Strömstad vilken han sedan år 2000 var tjänstledig ifrån.

Mikaels stora intresse för samhällsfrågor förde honom till Moderaterna och till framträdande positioner i partiet genom åren. 1988 valdes han in i kommunfullmäktige i Strömstads kommun för Moderaterna där han tjänstgjorde i tolv år. Från 1991 till 1999 var han ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd respektive omsorgsnämnd. Han var även ordförande och vice ordförande i Bohustrafikens styrelse (1992–1998) och, då nya länet Västra Götaland bildades, vice ordförande och ordförande i Västtrafik. Från 2000 till 2006 var Mikael regionråd i Västra Götalands läns landsting (Västra Götalandsregionen) med ansvar för sjukvårdsfrågor. Efter att lämnat riksdagen 2018 återgick han till att vara förtroendevald för Moderaterna i kommunstyrelsen i Strömstad.

I riksdagen satt Mikael i tolv år, framför allt verksam som ledamot i socialförsäkringsutskottet, där han hade huvudansvaret för migrationsfrågor. Han var även ledamot i Europarådets svenska delegation 2010–14. Vid sidan av riksdagsuppdraget var han ledamot av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd samt ledamot av Migrationsverkets insynsråd.

Mikaels lokala engagemang var alltid starkt. Han var ordförande i Moderaternas lokalförening i Strömstad under 1990-talet och vice ordförande i länsförbundet i Bohuslän och Älvsborg under åren från 1993–2011, samt även ordförande i Strömstads polisförening 1989–2002.

Mikael var i allt han företog sig en plikttrogen, varm och inkännande person. Många är de som kan vittna om hur han alltid var siste man på skansen i sena debatter i kammaren och ständigt redo att ställa upp i besvärliga situationer. Hans bakgrund som polis gav honom en naturlig trygghet och auktoritet samtidigt som hans humor och glädje alltid fanns till reds. Mikael hade alltid ett varmt ord eller en rolig kommentar till hands, oavsett om han talade med partivänner eller diskuterade med meningsmotståndare. In i det sista skötte han från sjukbädden på distans och digitalt uppdraget som ledamot i kommunstyrelsen. Vi är många som kommer att sakna Mikael och hans positiva syn på tillvaron.

Ulf Kristersson, partiordförande (M)

Tobias Billström, gruppledare

Lars-Arne Staxäng, f.v. riksdagsledamot