Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Cedmark blev 77 år. Bild: Staffan Sjöberg
Jan Cedmark blev 77 år. Bild: Staffan Sjöberg

Minnesord: Orgelexperten Jan Cedmark hade stor samhällsbetydelse

En avhållen vän och ledare inom Civilförsvarsförbundet har lämnat oss. Jan Cedmark, Tanumshede, avled hastigt – och alldeles för tidigt – för en tid sedan i en ålder av 77 år.

Jan hade en rad ledande positioner inom Civilförsvarsförbundet under flera år: medlem i förbundets centrala styrelse, ordförande i distriktsstyrelsen Västra Götaland, mentor åt flera lokala föreningar.

Efter sin akademiska examen innehade Jan i sin yrkesbana uppdrag av stor samhällsbetydelse. Byrådirektör vid Riksnämnden för kommunal beredskap inom dåvarande Civilförsvarsstyrelsen följdes av ämbeten som försvarsdirektör vid länsstyrelsen i dåvarande Göteborgs och Bohus län, länsstyrelsen i Halland och en period i Kronobergs län.

I en tid när totalförsvarsplaneringen var omfattande och utgjorde en naturlig del i många samhällssektorer bidrog Jan till en modernisering och anpassning till riskhanteringen i samhället. En skickligt genomförd förändring var Jans samordning av flera aktörer för att flytta den dåvarande aningen riskfyllda järnvägshanteringen av farliga ämnen i centrala Stenungsund till ett mer avlägset område.

Inom Civilförsvarsförbundets ram utvecklade och genomförde Jan en rad socialt präglade insatser för utrikesfödda ungdomar i några utsatta områden i Göteborgs kommun liksom nytänkande och modernisering av förbundets roll inom samhällets krisberedskap.

I Svenska kyrkans hägn hade Jan stort engagemang både på stiftsnivå och i församlingar, senast som ordförande i Tanums församlingsråd. Som nationellt erkänd expert på orglar och orgelhistoria verkade Jan i många år.

Jan har tjänat riket väl genom flera års gärningar av stor samhällsbetydelse. Ett fint dagsverke är slut men vi minns länge än Jan och det engagemang han visade oss andra.

Leif Isberg

för styrelsen i Civilförsvarsförbundet i Västra Götaland