Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Per Olof Janson blev 80 år.
Per Olof Janson blev 80 år.

Minnesord: Per Olof Jansons arbete kring IVF var banbrytande

Professor emeritus Per Olof Janson har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 80 år. Hans närmaste efterlevande är hustrun Gunilla samt barnen Magnus och Karin med familjer.

Vi har förlorat en nära kamrat, en litterär virtuos, en pedagog och inte minst en duktig forskare. Sjukdomar besegrade honom i förtid och sista tiden orkade han inte ens prata i telefon.

PeO, som alla kallade honom, började med grundforskning 1972, faktiskt som färdig specialistläkare i obstetrik och gynekologi. Hans vetenskapliga bana började i Kurt Ahréns grupp på fysiologen med perfusion av äggstockar tillsammans med Gunnar Selstam, där PeO tog hem nya tekniker som mikrosfärstekniken. PeOs avhandling blev ett grundläggande vetenskapligt arbete om blodflödet i äggstockarna.

Tillsammans med Lasse Nilsson, som hade disputerat på hormonforskning, och andra påbörjades kliniskt arbetet med provrörsbefruktning, IVF, och detta lyckades 1982. För studier av själva äggens utveckling samarbetade PeO med Torbjörn.

PeO hade en lång, produktiv och lysande karriär som forskare av stor betydelse för Göteborgs universitet och Sverige. Forskare över hela världen har hört av sig. Antalet forskare och doktorander som var involverade i all denna forskning var stort, men dock bör Lars Hambergers namn nämnas bland alla andra. Över 100 vetenskapliga artiklar såg dagens ljus, många tillsammans med världsledande forskare.

PeO bjöd på sig för forskning och kamratskap gick hand i hand. Vi har alla varit på hans Kölingared och i hans hem och haft underbara kulturella möten och diskussioner tillsammans med hans fru Gunilla och familj. Vid ett tillfälle hade vi lärt oss tio rader ur Shakespeare. PeO applåderade, men fortsatte sedan med de tio följande raderna utantill. PeO var för oss oslagbar inom litteratur. Inget vetenskapligt manus var komplett förrän PeO kompletterat med korrekt grammatik och precisa ord.

Vi minns PeO för allt vetenskapligt och kulturellt utbyte, för alla resor vi gjort och länder vi besökt, den snabba repliken, för hans humor och den värme vi kände.

Världen är nu inte så lite tunnare för oss.

Vännerna Gunnar Selstam, Torbjörn Hillensjö och Lasse Nilsson