Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sören Larsson blev 80 år. Bild: Robin Aron
Sören Larsson blev 80 år. Bild: Robin Aron

Minnesord: Sören Larsson var teatermannen med lågmäld kraft

Teatermannen, regissören och pedagogen Sören Larsson, Göteborg, har avlidit i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är sonen Simon Lönnblom med familj och Sörens tre syskon med familjer.

Sören Larsson är ett begrepp i den fria teatergruppsvärlden i Sverige. Han växte upp i Stockholm och mötte 1965 den polske legendaren Jerzy Grotowski. Efter ett par år på Grotowskis workcenter i Wroclaw, Polen, spelade han i danska Odinteatret och deltog i uppbyggandet av det svenska Institutet för Scenkonst. Sedan följde några år med Studio Kroppens Poesi i Skåne där sonen Simon föddes, varpå följde Göteborg och arbete med först Eldteatern och sedan Teaterkompaniet där han regisserade och ledde pedagogiken. Den verksamheten utvecklades till larssons teaterakademi, larssons teater och sedermera Sotenäs teaterateljé norrut i Bohuslän. Tillbaka i Göteborg arbetade han på senare år med teater PanJál med flera, fick en studio på Konstepidemin med Adas teater och så småningom ett rum på Scenstudion Gerlesborg, Larssons Lya.

Bland utmärkelser Sören fått ta emot märks tidningen GT/iDags kulturella bragdpris David-statyetten, Lasse Dahlquist-stipendiet och Västra Götalandsregionens honnörsstipendium. Hans arbete finns dokumenterat i ett flertal skrifter.

Med rörelsen och den specifika skådespelarkroppen i centrum hade Sören Larsson en aldrig sinande nyfikenhet för människans möjligheter bortom konvention och norm samtidigt som han ställde krav på ett fysiskt arbete med avspänning och precision. Det är avskalat, med närvaro, distans och humor.

Sören lever vidare som spår hos dem som fått ta del av hans lågmälda kraft och rytmkänsla och av hans förmåga att göra själva livet större och synligare. Tomrummet han lämnar efter sig kan bara fyllas av att vi tar vid där han slutade – men hans alldeles egna sätt att sätta ner foten får vi aldrig mer uppleva.

Fia Adler Sandblad

Gunnar Bäck

Eva Dal Norlind

Michael Norlind

Gunilla Rahm

David Sperling Bolander