Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tommy Rengman blev 75 år. Bild: Lisa Thanner
Tommy Rengman blev 75 år. Bild: Lisa Thanner

Minnesord: Tommy Rengman hade stor betydelse för Volvo Lastvagnar

Förre direktören för Volvo Lastvagnar, Tommy Rengman, har lämnat oss i stor sorg och saknad i en ålder av 75 år, efter en tids sjukdom. Närmast sörjande är hustrun Kristina, dottern Jeny, sönerna Mauritz med familj och Markus samt släkt och många nära vänner.

Tommy föddes i Uddevalla 1945 där han också växte upp. Hans pappa hade en cykel/mopedaffär, där Tommy tidigt var engagerad med ”meckande och fixande”.

Efter ingenjörsexamen vid Göteborgs tekniska institut träffade Tommy sin blivande fru Kristina. Tommy anställdes på Volvo, där han startade sin mycket framgångsrika arbetskarriär. Tommy har varit Volvo och framför allt Volvo Lastvagnar lojal under hela sitt aktiva arbetsliv. Hans första arbetsuppgifter var på avdelningen för färdigställandet av kompletta fordon, han fick en gedigen kunskap om såväl produkter som produktion.

I samband med att Volvos Lastvagnsektor bildades och Lastvagnar mer och mer internationaliserades blev Tommy påtagligt involverad i företagets utlandsproduktion, där han också utnämndes till chef. Hans kunskaper har sedan dess ständigt utvecklats. Hans kunnande och energi har varit av största betydelse för Lastvagnars produktionstekniska och kvalitetsutveckling samt samarbetet, produktutveckling och produktion.

Han var en problemlösare, inget var omöjligt – svåra problem löstes under Tommys ledning och då inte bara i Brasilien och USA utan också runt om i världen. 1980–82 var han industrichef i det nystartade Volvo do Brasil, där han gjorde avgörande insatser för att starta och styra den omfattande industriverksamheten.

Därefter kallades Tommy till Göteborg för att ta över ansvaret för alla monterings- och hyttfabriker. Detta ansvar utökades senare till att också omfatta den europeiska affärsverksamheten.

Under sina sista år på Volvo Lastvagnar var Tommy vice verkställande direktör och samtidigt Europaansvarig. Han genomförde en mycket framgångsrik introduktion av den då nya världsomfattande produktfamiljen FH.

Tommys stora kunskap, energi och klara ledarskap har haft stor betydelse för Volvo Lastvagnars utveckling från ett kvalitetsvacklande företag till ett av de ledande inom transportindustrin. Han drev sig själv hårt, ibland för hårt för sitt eget bästa.

När nu Tommy allt för tidigt lämnat oss, lämnar han ett stort tomrum och saknad efter sig. Vi kommer alltid att minnas Tommy och då som en god vän och en verklig doer.

Vännerna på Volvo Lastvagnar

genom Sten Langenius