Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Minnesord: Torger Torgerson

Prosten Torger Torgerson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast sörjande är barnen Christian, Helena och Richard med familjer.

Torger Torgerson var född och uppväxt på Västkusten. Efter gymnasieåren i Göteborg och teologiska studier i Uppsala prästvigdes han 1964 för Strängnäs stift och sedan följde församlingstjänst på olika håll i Närke och Sörmland, sist som kyrkoherde i Jäder och Salem. Avslutningsvis var han komminister och därefter kyrkoherde i Adolf Fredriks församling i Stockholm. Torger Torgerson bar i sin prästerliga gärning med sig arvet från den i mångas tycke sträva kristendomstypen som tidigare kännetecknade kyrkolivet på Västkusten. Den fasta grunden i hans förkunnelse utgjordes av det som alltid varit kyrkans tro och bekännelse. Han var samtidigt öppen för högkyrkligheten och dess strävan efter en rikare utformad liturgi med nattvardsfirandet i centrum.

Redan under studieåren i Uppsala mötte Torger sin blivande maka Susann. De hade olika läggning och framtoning men kompletterade varandra på ett lyckligt sätt och utgjorde ett sammansvetsat par. Båda förenades även i sina kyrkliga engagemang, Torger som präst och Susann som bland annat ledamot av kyrkomötet och kyrkvärd. Torgers duglighet togs även i anspråk av Svenska kyrkan i utlandet (Skut). Han var under tre år sjömanspräst i Middlesbrough och efter pensioneringen, under kortare eller längre perioder, präst för svenskar i Danmark, Polen och Los Cristianos på Teneriffa. Torgers sociala förmåga skaffade honom många vänner. Han var varmt uppskattad broder i Frimurarorden och Coldinuorden. I den senare betroddes han med uppdraget att vara prior och erhöll så sent som i januari i år dess högsta grad. Han förlorade aldrig kontakten med hembygden. Sommarhuset i Grundsund var den plats där han varje år kunde koppla av och hämta nya krafter.

Även Torger fick uppleva mörka stunder i sitt liv. Susann avled 2012 och 2017 drabbades han av allvarliga skador till följd av en olyckshändelse. Men han var både fysiskt och psykiskt stark och kunde med stöd av familj, vänner och sin fasta gudstro bemästra svårigheterna, återvinna sin hälsa och ta nya tag. Som pensionär var han bosatt i Hedvig Eleonora församling, där han kände sig andligen hemma och fick många vänner. Torger Torgerson kunde se tillbaka på ett långt och rikt liv. En gedigen och trogen Herrens tjänare har gått ur tiden. Familjen och alla vänner kan inte nog tacka för allt vad han betytt.

Örjan Blom

komminister em.