Nagelmästaren Reni vill komma bort från ”tjejen på hörnet”

Hon är blott den andra i Sverige att få ta emot mästarbrev i yrket och brinner för att utbilda och lyfta nagelterapeuter i hela landet. Reni Mobrandt vill komma bort från gamla fördomar.
– Det är inte ”tjejen på hörnet som gör naglar” längre, utan ett yrke som kräver mycket, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I fem år har företaget Nail Systems of Sweden hållit till i lokalerna på Trädgårdsgatan. Känt för somliga Uddevallabor, världskänt inom branschen.

Anledningen till det är grundaren Reni Mobrandt, som gärna vill gå i bräschen för nagelterapeutyrket.

Nyligen fick hon beskedet att hon blivit den andra i Sverige som får mästarbrevet för nagelterapeuter. För att få detta måste man uppfylla en rad olika kriterier. Man ska ha tagit gesällbrevet, vilket man får genom att ha klarat ett svårt gesällprov, ha varit yrkesverksam i minst sex år, och dessutom krävs att man går mästarutbildningen samt genomför ett godkänt mästarprov.

Den 21 oktober får hon motta mästarbrevet vid Företagarnas högtidsmöte på Riverside.

ANNONS

– Jag var med och skapade gesällbrevet för nagelterapeuter från början, eftersom det alltid har varit min vilja att höja yrkets status. Därför känns det bra att även kunna ta mästarbrevet och jag hoppas kunna bli en frontfigur för att fler vill göra det.

Utbildning det viktigaste

Hon bjuder på en rundvisning i företagets lokaler och visar upp butiken med den numera sparsamt använda salongsdelen, utbildningslokalen där mängder av blivande nagelterapeuter har formats, och lagret där maken Erik tillsammans med kundsupport Åsa packar kommande leveranser. Till slut slår vi oss ner i fikarummet.

– Vi är i dag fyra anställda och tre konsulter. Företaget har växt långsamt men det viktigaste har aldrig varit att expandera och bli stora. Det är utbildningen som är det centrala för mig. Men jag har ett fåtal kunder kvar som jag inte vill släppa. En av dem kom faktiskt på min invigning 2001 och är kvar sedan dess.

LÄS MER:Uppsägning blev nystart för Selami – driver prisad firma

Utbildningen som Reni nämner startade 2003 och har nu växt till att företaget samarbetar med gymnasieskolor över hela landet. De får därmed ta del av Renis egna läromedel om yrket och i slutändan är det hon som examinerar eleverna.

Efter att ha startat företaget insåg hon snabbt att det var just att utbilda som var hennes kall. Ambitionen har alltid varit att höja kompetensen inom branschen, som hon menar är väldigt uppblandad.

ANNONS

– Det finns seriösa och mindre seriösa aktörer, och därmed är det svårt att konkurrera på samma villkor. Yrkets status har blivit bättre, men vissa har fortfarande svårt att ta betalt och se sitt eget värde. Det är inte ”tjejen på hörnet som gör naglar” längre, utan ett yrke som kräver mycket.

Hon beskriver det som att en nagelterapeut både är muraren och målaren eftersom nageln kräver struktur för att hålla samt ett gediget måleriarbete för bästa slutresultat. Dessutom behövs vissa kemiska kunskaper då de jobbar med bland annat härdplaster som om de inte hanteras på rätt sätt kan innebära stora risker.

– Först och främst handlar det om att främja den naturliga nageln, det andra är kosmetika. Och man ska inte glömma bort att vi också har en viss terapeutisk roll då kunderna ofta vill prata om allt möjligt. Just att det är så många bitar gör det här jobbet så fantastiskt roligt.

LÄS MER:Hästarna gjorde Elin till en ledare: ”Först var jag livrädd”

”Skulle vara rena naglar och kammat hår”

Reni hade länge haft ett intresse för naglar innan hon startade eget. Som liten fick hon höra att det var viktigt att vara prydlig.

– Det var framför allt pappa som var noga med det. Det skulle vara rena naglar och kammat hår, så det där sitter i sedan barnsben.

ANNONS

Göteborgskan är inte direkt framträdande men så fort hon börjar prata om sin kära hemstad och den trygga uppväxten i Örgryte med föräldrarna som drev egen fönsterputsfirma blir den allt tydligare.

Var det självklart att flytta till Uddevalla?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men Eriks barn bodde här och därmed var det betydligt enklare att jag flyttade på mig. Och i dag är det ingenting jag ångrar. Men jag ser mig fortfarande som göteborgare.

Hon träffade Erik under åren på Stena Line, där hon länge arbetade som restaurangchef. De var kollegor under många år och så småningom växte det till något mer. Efter att ha tagit beslutet att göra något annat än arbetet till sjöss kläckte Erik idén om att Reni kanske borde ta sitt nagelintresse vidare. Vips hade de startat ett företag tillsammans, och i dag, drygt 20 år senare, är de ett av landets mest ledande inom branschen.

Det har också fått genomslag utomlands. Reni är internationell domare vid olika nageltävlingar, inte minst världsmästerskapen Nailympia i London med över 700 deltagare.

– Jag tar med mig mycket inspiration hem från sådana uppdrag. Det här är ju ingen statisk marknad utan det händer nya saker hela tiden som man får hänga med på. Jag är alltid väldigt intresserad av vad andra gör, oavsett om det är i jobbet eller om jag är ute på en resa.

ANNONS

LÄS MER:Adam, 20, tog bussen till Ukraina – hjälpte flyktingar till Uddevalla

Kräktes efter prisutdelning

Reni beskrivs av sin man som väldigt noggrann, något hon instämmer i. Att lämna saker åt slumpen ligger inte för henne.

– Jag tänker väldigt mycket på att flödet ska fungera. Det gör inget om det sker förändringar under tiden, men jag har svårt att hantera om jag har missat något. Det är nog lite av ett handikapp eftersom jag går in för det på tok för mycket.

Hon nämner ett exempel som inträffade vid en av de första prisutdelningarna på tävlingen Nordic Nail Open – Nordens största nageltävling – i Eriksbergshallen i Göteborg. Som arrangör ville Reni att alla deltagare skulle bli sedda och därför få komma upp på scen samtidigt och ta emot medaljer och diplom.

– Jag hade tänkt väldigt noga på hur det skulle gå till, och det gick bra. Men efteråt gick jag av scenen och kräktes, det blev helt enkelt för mycket.

I mars kommer tävlingen tillbaka efter ett tre år långt pandemiuppehåll, något Reni känner stor glädje och förväntan inför. Det har varit några tuffa år i och med corona, och precis när det börjar vända kom inflationen. Men Reni tar det med ro.

– Det är klart att man drar in på allting när det blir så här. Men om det är något man kan unna sig så är det väl fina naglar. Skönhet kommer bestå.

ANNONS

Hur ofta gör du naglarna själv?

Hon skrattar till.

– Så sällan som möjligt höll jag på att säga, men var femte vecka kanske.

Reni Mobrandt

Ålder: 59 år.

Bor: Helenedal i Uddevalla.

Familj: Maken Erik, fyra bonusbarn och fem bonusbarnbarn.

Gör: Utbildad nagelterapeut. Driver Nail Systems of Sweden i Uddevalla.

Intressen: Matlagning – ”gärna indiskt” – och att resa. ”Vi har rest världen över och lärt oss så mycket om andra länder och kulturer. Vilken respekt man får för andra människor! Borneo och Burma var fantastiska resmål, med djungelvandring och glada, inbjudande människor.”

Bra på: Att se flöden, hur saker hänger samman. Jag kan oftast se konsekvenserna av olika beslut.

Sämre på: Om jag gör fel eller missar något blir jag lätt sur och eländig, men det riktas mot mig själv.

ANNONS