Niobarnsmamman får negativa kommenterar: ”Har nog nästan blivit van”

Therese, 41, och Frej Dristig, 39, från Lilla Edet har nio barn i olika åldrar. De får ofta höra olika kommentarer och frågor kring varför de har så många barn och om alla är deras.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är fredagseftermiddag. Therese har hämtat upp barnen som slutat skolan efter att ha varit med de yngsta på öppna förskolan. Familjen är taggad på helg och deras tradition med fredagsfika. Trots att det är fredagseftermiddag är energinivån hög och barnen är nyfikna på TTELA som kommit på besök.

Nadja, blir 23 i år och Nora blir 21 i år, är från ett tidigare förhållande. Hemma bor Moa, 12, Maja, 7, Ellys, 6, Estelle, 5, Juni, 3,5, Julius, 2, Carl, 1.

Alla barnen har varit planerade och paret har haft lätt för att bli gravida och har därför kunnat planera inför varje graviditet. Men att ha många barn är inget som paret planerat, men det har blivit naturligt att vilja ha fler.

ANNONS

– Jag fick barn tidigt. Jag var runt 20-årsåldern och har två barn från ett tidigare förhållande. Efter att jag gick vidare från det förhållandet, kom Moa rätt snabbt. Men vi, jag och Frej, kände varandra sedan innan. Vi väntade några år innan Maja kom, sedan har barnen kommit ganska tätt, säger Therese.

De äldsta barnen har gått i förskolan, men de yngre barnen har inte gjort det utan börjat direkt i förskoleklass. Det är något som föräldrarna får höra åsikter om. Therese jobbar under sin mammaledighet extra och har kunnat spara sina föräldradagar. Hon arbetar inom demensvården på Pilgården i kommunen. Frej jobbar dagtid och är avdelningschef på ett bevakningsföretag, samt aktiv kommunpolitiker för SD i kommunen och kan ha barnen när Therese jobbar. Det funkar bra för familjen att göra på detta sätt. Therese och de minsta barnen brukar också gå till öppna förskolan för att träffa andra barn. Under pandemin har öppna förskolan varit stängd, men nu har den öppnat igen.

– Det är skönt att slippa ha dem på förskolan. Det är något som vi prioriterar, säger Frej.

– Det funkade bra att ha de tre äldsta barnen på förskolan. Frej jobbar dagtid och jag kan ha barnen hemma längre, säger Therese.

ANNONS

Det är när familjen ska äta eller åker bil som föräldrarna märker av att de är flera barn som ska med och det kan bli mycket. Men det är aldrig något problem.

– Vi får höra positiva saker också såklart. Det finns också personer som är fascinerade av alla barn. När man ser en bild med alla kan jag tänka att ”alla dem har jag haft i magen”. Men till vardags tänker man inte på det. Det är vi. Man är så van, säger hon.

Hur ofta får ni höra negativa åsikter?

– Jag får höra det ganska ofta. Ibland blir man så förvånad att man inte säger något. Det beror på vilket humör man är på. Jag tänker på hur folk kan fråga sådana saker och framför allt när man har alla barnen med sig. Det är många som tittar och vänder sig om. De minsta barnen förstår inte varför folk gör så. Det är ofta de äldre barnen som frågar vad personerna menar. Vi är som vilken familj som helst. Maja brukar säga det: ”Vi är som vilken familj som helst, bara att vi är några fler”, säger Therese Dristig.

Hur mycket tar du åt dig?

ANNONS

– När jag varit gravid tar man verkligen åt sig, då är allt känsligare, men det går över rätt snabbt. Jag har nog nästan blivit van vid det. Det finns personer som också är positiva. Ibland blir man väldigt ledsen, men det går över. Jag tror inte att någon menar något illa egentligen, men att de inte förstår att man kan ta åt sig. Vissa tror också att man är dagmamma, säger Therese Dristig.

– Jag är helt obrydd egentligen. Man kan tycka någon gång att de är oförskämt att säga det framför barnen. Folk frågar om alla barnen är våra. ”Nej, jag hittade dem på Ica, vad tror ni?” Det är taskigt mot barnen som får höra det, säger Frej Dristig.

De får höra saker som: ”Har ni ingen TV hemma” eller ”Använder ni inte preventivmedel”.

– Det är klassiker att få frågor om vi inte har en tv hemma, säger Frej Dristig.

– Personer kan säga sådana saker när vi är på lekplatser. Jag minns en gång när vi var på en lekplats. Nu minns jag inte vad de sa, men då blev jag förbannad, jag blev irriterad som sjutton, säger Therese Dristig.

Face to face

I de flesta fall tar sig personer friheten att fråga när de möter familjen på stan. Therese och Frej får inte så mycket kommentarer via sociala medier.

ANNONS

– Jag skulle nog aldrig fråga någon som jag inte känner. Det kanske är någon som valt att inte skaffa barn eller inte kan få barn, säger Therese Dristig.

Något som de också får höra är: ”Men nu räcker det väl?”.

– Att personer tror att de har rätt att säga så. Vi har fått höra med mesta. Har ni ingen tv hemma eller är ni troende, är du gift med en muslim och inte får använda preventivmedel. Vi har fått höra det mest konstiga. Det är så många personer som säger sådana här saker, säger Therese.

Therese och Frej får också frågor om motsatsen: ”När kommer nästa?” eller ”Det blir väl en till?”.

– Att folk tror att de har rätt att fråga det. Men jag tror att det är energitjuvarna som känner att de måste fråga, säger hon.

Många frågar också om de skaffat barn bara för att få barnbidrag.

– Ja, för barnen är helt gratis. Det kostar ju ingenting med mat eller kläder. Man blir rik av barn. Det kostar ju inget med barn, säger Therese med en ironisk ton.

Hon fortsätter:

– Tröjor till exempel kan kosta 200 kronor styck. Barnbidraget räcker inte alls långt.

ANNONS

Det är inte ovanligt att familjer med många eller flera barn får höra både positiv och negativt. Therese berättar om att hon är med i Facebook-grupper och där brukar familjer skriva om att de fått sådana frågor eller kommenterar.

– Jag kan ha med mig fyra eller fem barn och personer frågar ”Är alla barn dina?” Ibland svarar jag bara ”mm” eller så svarar jag att jag har nio barn och har inte alla med mig. Det beror på dagsform, säger hon.

ANNONS