Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Anita Wetzö sitter tryggt i sadeln på sin HD Trike. Hon har ”riktig” födelsedag bara vart fjärde år och den infaller just i dag, på skottdagen den 29 februari. Bild: Håkan Sannebro

På skottdagen kan MC-tjejen Anita Wetzö fira på riktigt

Det finns ett antal av oss som har, oturen kanske, att vara födda den 29 februari. En av dem är Anita Wetzö i Brodalen. Hon fyller 60 år på skottdagen men att hon har riktig födelsedag bara vart fjärde år är inget hon sörjer över.

– Egentligen är jag ju bara femton år, skämtar Anita som firar på hemlig ort med maken Lennart för att fira med döttrarnas familjer lite senare.

– Mamma har berättat att när jag var liten firade jag två dagar, både den 28:e februari och 1 mars men för det mesta firar jag den 28:e. Det är inget märkvärdigt egentligen men lite kul är det ju att min riktiga födelsedag bara kommer vart fjärde år.

Hennes stora passion i livet, vid sidan av Lennart, är motorcyklar. Både hon och Lennart kör var sin Harley-Davidson.

– Det började på 1980-talet, berättar Anita. Lennart hade en hoj och jag satt där bak som spätta. Efter att ha övningskört med honom i flera år tog jag MC-kort och sedan dess har jag kört själv.

Anita köpte en 1200 kubiks HD av 1998 års modell med två hjul. Det blev många turer både i Sverige och Norge för makarna som är medlemmar i Lökebackens MC i Brastad. Anita var ordförande i klubben en tid.

Bytte två hjul mot tre

Tyvärr hände det tråkiga att Anita drabbades av Parkinsons sjukdom. Hon fick problem med balansen med ökad risk att köra en tvåhjuling. Det var inget annat att göra än att bygga om hojen till en trehjulig Trike. Lennart gjorde hela ombyggnaden själv med delar och stöd från Moheda-Kalle i Småland, en välkänd profil i branschen.

Ombyggnaden till en Trike var klar för tio år sedan och sedan dess har Anita kört på tre hjul.

Anita Wetzö drömmer om att vetenskapen hittar medicin som botar eller lindrar Parkinsons sjukdom; att bli frisk. Bild: Håkan Sannebro

– Men nu kan jag på grund av sjukdomen inte köra så mycket längre, det är väldigt tråkigt, säger Anita. Det blir bara lite småkörning här hemmavid, jag kan inte köra längre turer. Det är en stor sorg för mig detta.

I stället åker hon numera mest bak på Lennarts tunga HD Electra. De gör ett par långturer till Norge varje år. Det blir också utflykter med kompisarna i klubben.

– Vi har en väldigt god social gemenskap i klubben som har ett 25-tal medlemmar.

Som en pacemaker – fast i huvudet

Anita fick diagnosen Parkinson är 2006. Några år därefter blev hon sjukpensionär. Hon har flera mediciner och har en liten apparat inopererad i huvudet.

– Den kallas DBS och fungerar ungefär som en pacemaker. Den ger el-impulser för att stimulera produktionen av dopamin i hjärnan.

Anita klagar inte, hon beskriver sig som positivt envis, och härdar ut.

– Det har gått skapligt hittills, jag är väldigt envis, hänger i och klarar det mesta. Men jag hoppas förstås att det kommer nya mediciner så att jag och andra med samma diagnos kan bli bättre.

Sjukdomen gör att hon inte kan ägna sig så mycket åt barnbarnen Ragnar och Sten som hon skulle önska.

– De är väldigt livliga så mormor hänger inte med i deras tempo. Men jag jobbar i trädgården så mycket jag kan även om jag kanske blir liggande dagen efter, säger Anita.

Hon växte upp på gården Vesa i Bro socken. Gården hette tidigare Wetzö när Bohuslän tillhörde Norge och det är det gårdsnamnet som är familjens namn. Anita började tidigt att hjälpa till därhemma.

– Jag var bara fem år när jag fick köra traktorn fast jag knappt räckte ner till pedalerna. Men mjölka gjorde jag inte, det skötte dom andra i familjen.

Hon utbildade sig på Dingleskolan, arbetade som sjukvårdsbiträde och fortsatte med utbildning till undersköterska. Det blev arbete i Göteborg i tio år innan flytten gick till Brastad med jobb på Stångenäshemmet. För nära tjugo år sedan köpte hon och Lennart den villa som hennes föräldrar byggt på Vese.

– Det är mycket trevligt att ha kommit tillbaka till hembygden igen med nära till släkt och gamla vänner, säger Anita.

Anita Wetzö

Fyller:

60 år den 29 februari.

Firar:

Med maken Lennart på hemlig ort.

Yrke:

Pensionär.

Bostad:

Villa på Vese, Brodalen.

Familj:

Lennart, döttrarna Emma och Ida, barnbarnen Ragnar, 5, och Sten, 1, samt katten

Sigrid.

Intressen:

Motorcykelåkning, trädgården, hembygden.

Favoriträtt:

Fisk i alla former.

Goda egenskaper:

Omtänksam, positiv envishet.

Dold talang:

Kan sy praktiska vardagssaker.

Drömmer om:

Att vetenskapen hittar medicin som botar eller lindrar Parkinsons sjukdom; att bli frisk.

Facebook:

250 vänner.

Instagram:

99 följare.