Sebastian Lybeck död – skapade älskad igelkott

Den finlandssvenske författaren Sebastian Lybeck, som under många år bodde i Uddevalla, har avlidit. Men arvet efter honom lever kvar – 64 år efter att den första boken om Latte Igelkott släpptes har barnboksklassikern blivit animerad film.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var den 11 november som Sebastian Lybeck somnade in i sitt hem i Stockholm, 91 år gammal. Dit flyttade han och hustrun Berthe 1994 för att komma närmare sina barn och barnbarn. Dessförinnan var en bostadsrätt på Morgonbrisvägen på Unneröd i Uddevalla familjen Lybecks hem under många år.

Där blev han snabbt en person som grannarna la märke till, intygar dottern Marianne.

– Min pappa stack ut väldigt mycket, vilket kunde vara genant i vissa åldrar. Inför en slags gårdsfest valde han att gå runt med sin gitarr och sjunga för att locka ut folk. Han fick en lång svans efter sig med dansande barn, men själv satt jag bara inne och kikade genom persiennerna, säger hon.

ANNONS

Även konstnären Lars R Melander, som både var granne och nära vän, kan berätta om en karismatisk person med både hett temperament och stort hjärta. Att det råkade skilja 20 år mellan dem var inget hinder.

– Jag lärde känna Sebastian genom de många fotbollsmatcher som spelades på planen i området. Han hade ett grönt träningsställ och var i toppform, trots sin ålder. Det var lekfotboll för det mesta, men ibland blev det allvar och han kunde tackla mig så att jag blev riktigt förbannad. Efteråt brukade vi sätta oss på gräsmattan och fika, och då hände det ofta att Sebastian hämtade sin gitarr och började spela och sjunga.

Han minns särskilt deras vandringar i skogen tillsammans.

– Vi kallade oss för ångestvandrarna då vi båda hade en del ångest och ett behov av att vara ute i naturen. Han var väldigt rolig och generellt en fantastisk människa.

Debuterade 1951

Sebastian Lybeck föddes 1929 i Helsingfors och var sonson till författaren Mikael Lybeck, som betraktas som en förgrundsfigur inom den moderna finlandssvenska diktningen. Och talangen gick av allt att döma i arv.

Efter att ha provat på yrken som försäljare och journalist debuterade Sebastian Lybeck som författare 1951, genom poesisamlingen ”I tornet”. Fem år senare kom den bok som kom att bli hans största succé – ”Latte Igelkott och vattenstenen”, och som sedan har fått totalt tre uppföljare.

ANNONS

Pappa var verkligen före sin tid, och Latte Igelkott var lite av hans alter ego

Långt senare väcktes intresset för barnboksserien om den modiga lilla igelkotten Latte och hans ekorrkompis Tjum till liv igen. Inte minst i Tyskland har den nått kultstatus, och 2008 kom en jubileumsutgåva där den tyske illustratören Daniel Napp hade gett Latte ett uppdaterat utseende.

För några år sedan köpte ett tyskt förlag rättigheterna till Latte för att göra en animerad film. I slutet av 2019 hade ”Latte Igelkott och den magiska vattenstenen” premiär i Tyskland och Frankrike och i år har den nått Sverige.

– Det är ju fantastiskt att en bok från 50-talet fortfarande lever. Men den är i högsta grad aktuell i och med att den handlar om en skog som håller på att dö av torka, och Latte ska försöka rädda den. Pappa var verkligen före sin tid, och Latte Igelkott var lite av hans alter ego, säger Marianne Lybeck.

Dömdes i Norge

Natur- och miljötemat var också en stor del av Sebastian Lybecks liv. Han var med och startade Miljöpartiet i Uddevalla och deltog i flera stora miljöaktioner i både Sverige och Norge. Två exempel på hemmaplan är bygget av E6 genom Ljungskile, då Sebastian var en av trädkramarna som fick avlägsnas av polis, samt i aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll, som var emot planerna på lagring av använt kärnbränsle i berggrunden. Dessutom deltog han i de långtgående protesterna mot kraftverksbygget i Altaälven i Norge på 70-talet, för vilket han dömdes till böter och villkorligt fängelse.

ANNONS

Sebastian Lybeck var gift med norskan Berthe, som han först träffade i Helsingfors på 50-talet. Tillsammans fick de två döttrar och flyttade runt en del i Norden innan de landade i Uddevalla 1967. Berthe drabbades av vad man till slut insåg var Alzheimer och gick bort 2007. Sedan dess har Sebastian bott kvar i Stockholm, med närheten till sin familj.

Närmast sörjande är döttrarna Marianne och Susanne med familjer. Begravningen äger rum den 30 november i kretsen av de närmaste.

Hela familjen samlades vid Sebastians 90-årsfest i fjol.
Hela familjen samlades vid Sebastians 90-årsfest i fjol. Bild: Sabrina Prichard
ANNONS