Arbete med räkor och konservmaskiner har vart en livsuppgift för Sven Henriksson.
Arbete med räkor och konservmaskiner har vart en livsuppgift för Sven Henriksson.

Sven i Väjern blev specialist på räkor

Den mekaniska utvecklingen inom konservindustrin har varit en utmaning för Sven Henriksson i Väjern. Med räkskalningsmaskiner som specialitet har han startat fabriker i Chile, USA och Danmark.

ANNONS
|

Han är född i Ellös och började 1944 på Hugo Hallgrens konservfabrik som förutom havsprodukter ocksålade in grönsaker. Fabriken hade kontraktsodlare på Orust och eget tröskverk för ärtor. Folk åt sill och Sven minns att man levererade 80000 burkar i veckan till KF.

När pappan blev chef för Sjömärkets konservfabrik på Malmön började Sven där också. Han har en del minnen förknippade med så kallade falsmaskiner. Sådana maskiner används för att sätta lock på konservburkarna. De som arbetade som falsare sköt in locken i maskinen med hjälp av pekfingret.

Svårt sargad

Han kommer bland annat ihåg en särskilt snabb maskin från Bergmans verkstad.

ANNONS

–Då fick en falsare som hette Rune Jacobsson en hand svårt sargad i maskinen, berättar Sven. Jag körde honom till sjukhuset i Lysekil. När doktor Olofsson såg handen sa han att "det fingret er får vi kapa av". Jag och Rune protesterade och hävdade att utan pekfinger går det inte att falsa .Doktorn sydde då ihop och veckan efter var Rune igång med falsningen igen.

Under fabrikens sista tid arbetade Sven som chef. Den lades ner 1959. Konservfabriken kom till för att ge stenhuggarfruarna arbete och nedläggningen blev ett svårt slag för den lilla ön.

Upprop i kyrkan

Till och med kyrkoherde Herder Rhedin engagerade sej för konservfabriken. Han gjorde ett upprop om detta vid högmässan och det väckte stor uppmärksamhet. Bönen finns i tryck hos Sven, som har en hel del material om fabriken.

Efter nedläggningen övervägde han arbeten i Skåne och Borås, men började i stället arbeta på Abba i Bohuslän. Därefter arbetade han på Sunnans fabrik som var Sveriges största inläggare av räkor.

Merparten av räkorna skalades för hand, men Sunnan köpte en maskin från USA. Sven körde in maskinen och gjorde förbättringar som var så bra att företaget i USA använde dessa i sina nya maskiner.

ANNONS

Satsning på Chile

Sunnans ägare beslöt att satsa på att bygga en fabrik i Chile, intill rika fiskevatten i Stilla Havet. Sunnan skickade ner maskiner och man köpte två fiskebåtar, Jane och Singö, från Grundsund.

Det mesta fungerade bra i det nya landet. Enda misstaget var att arbetsborden från Sverige var för höga för de kortare chilenska kvinnorna.

–Men det löste sig det också.

Även här kunde räkfångsterna minska och då trålade båtarna havskräfta. En resa kunde ge 30 ton.

–Men det är inte kräftor av den typ vi har här uppe, säger Sven. Stilla havskräftorna hade små kroppar där köttet fanns. Hela 90 procent av dem utgjordes av mycket långa ben och klor, likt spindelkrabborna.

Efter tjänsten i Chile startade Sven räkskalningsfabriker i USA och Danmark innan han återvände till Bohuslän och Bohusräkor på Hovenäset och sedan Abba. Där var han med om att ta fram den första maskinen som fyllde och vägde sill i glas. En av hans effektiviseringar gav honom en belöning på 174000 kr.

Spelade fotboll

Sven har haft en god fysik och han tror att det beror på att han spelade fotboll i många år. Han fick slutade med det när resor och träning inkräktade för mycket på familjelivet.

ANNONS

–En match spelade vi mot Slättens IK vars center Nisse Persson var tung, hård och lite ojust. Jag tacklade honom i närkamp och Nisse föll raklång på planen som var som lervälling. Han reste sig upp och jagade mej sedan runt planen tills domaren ingrep

–Idag är motionen dagliga promenader med hunden och simning i Tumlarens badhus

Fyller: 80 år 18 oktober.

Bor: Rockeskärsgatan, Väjern

Familj: barn, barnbarn, barnbarnsbarn.

Arbetat: inom konservindustrin.

Försvunnen delikatess: inkokt makrillrom i dill.

Idrott: spelat fotboll i Morlanda, Malmön och KIF.

Motion: promenader och simning.

Djur: hund av asiatisk ras.

ANNONS