Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tove Af Geijerstam krönikör Bild: Lasse Edwartz

Tove af Geijerstam: Det ska vara lätt att kunna göra rätt

Det är trefaldighetstid i kyrkan, tid för växt och mognad, och jag tror vi är rätt många som växer just nu, av sol, regn, vila och erfarenheter.

Våra sommarjobbande tonåringar lär sig saker som deras föräldrar inte kan, som hur en kassa­apparat fungerar, och hur man gör om man får punka på hemtjänstcykeln (det är verkligen inte så okomplicerat som det låter). Som förälder lär jag mig att barnen kan lära sig saker helt utan min inblandning. Det gör skönt ont, som att vicka på en inte riktigt tillräckligt lös tand.

Medan människor växer verkar tillvaron krympa. Tilltron till människor, till oss som är satta på ständig tillväxt och mognad, minskar. Beslutsfattare, som när det gäller förbud mot bön på arbetstid i Bromölla, anpassar lokala regelverk efter problem som ännu inte uppstått, men som måste förebyggas. Det som var rätt och riktigt igår blir fel idag, och det är inte det mänskliga beteendet som har förändrats, utan den mänskliga friheten som krympt. Vi blir alltså dag för dag mer mogna, klokare, mer oss själva som människor, samtidigt som utrymmet för att vara de vi är på ett medvetet och strategiskt sätt görs mindre och mindre.

Den som är i minoritet förväntas anpassa sig till majoriteten. Den som är jude förväntas av artighet fira jul. Ingen har bett mig som kristen högtidlighålla Yom Kippur eller fira Eid. Artigheten behöver tydligen inte vara ömsesidig. Den som är mycket stark är inte längre den som måste vara snäll.

Mitt i min frustration faller blicken på söndagens epistel­text. Paulus skriver till församlingen i Rom.

”Ty det är skrivet: ’Så sant jag lever, säger Herren, för mig skall alla knän böjas, och alla tungor skall prisa Gud.’ Alltså skall var och en av oss avlägga räkenskap inför Gud. Låt oss därför inte längre döma varandra. I stället skall ni se till att ni inte kommer någon broder att snava eller falla. I min tro på herren Jesus vet jag fullt och fast att ingenting är orent i sig självt, men den som betraktar det som orent, för honom är det orent.”

”I stället ska ni se till att ni inte kommer någon broder att snava eller falla.”. Provsmaka de orden, och sätt in dem i sammanhanget Sverige, sommaren 2019. I mina samhällsengagerade kretsar säger man ibland ”Det ska vara lätt att göra rätt”. Jag tror att det är ungefär vad som menas med de där orden.

Nya regleringar och förbehåll, krav på arbetssökande för formens och kontrollens skull snarare än för att hjälpa personer ta ett steg närmare arbetsmarknaden, snävare regler för vad som utgör grundläggande behov i LSS, krav på judiskt och muslimskt julfirande, trånga ramar för vem som ryms i en församling, allt det utgör frihetsinskränkningar som gör det svårare att göra rätt. Väldigt mycket av det verkar faktiskt vara designat för att ”komma någon broder att snava eller falla”. Här går du omkring och lever obehindrat, som om du vore en av oss. Vänta så ska du få en ny regel att snubbla över!

Låt oss hjälpa varandra att spränga fosterhinnan och sträcka på oss som vuxna människor. Låt oss i väntan på Guds rike bygga ett samhälle där det är lätt att göra rätt. En dag ska du bli du, jag ska bli jag och vi ska bli vi. Låt oss jämna ut vägen dit för varandra.

Tove af Geijerstam