Uddevallaprofilen ”Lasse Love” död – vännerna sörjer: ”Var oslagbar på scenen”

Underhållaren och musikern Robert Jansson, mer känd för Uddevallaborna som ”Lasse Love” har gått bort efter en tids sjukdom.
– Han var alltid full med galna upptåg och idéer, säger vännen och bandkollegan Robert Ehlers.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Med sin blåa kavaj tog han Uddevallaborna, och sedan hela Bohuslän, med storm när han klev upp på allsångsscenen. Full av karisma underhöll Lasse Love publiken år efter år. Mannen bakom Lasse Love hette Robert Jansson och var underhållare och musiker, men också en kär vän för många Uddevallabor. De senaste fyra åren spelade han i bandet Charlie and The Knifes tillsammans med den nära vännen Robert Ehlers.

– Vi hade känt varandra i 35 år. Han var alltid full med galna upptåg och idéer. Och som Lasse Love var han oslagbar på scenen.

Just nu är det stor saknad för Robert Ehlers och orden vill inte riktigt komma fram.

ANNONS

– Jag kommer inte på något mer. Jag är helt tom.

En profil i stan under flera år

Även vännen Kent Vikmo blev tagen av beskedet att Robert Jansson inte längre kommer att synas på scen i Uddevalla.

– Det kom som en fruktansvärd chock för mig när jag fick höra att han hade gått bort. Han var verkligen en profil i stan under flera år. Jag minns när jag var yngre och jag såg honom på scen första gången med bandet Kings på Nattsudd. De lirade 50-tals rock.

Efter det var det alltid full fart när Robert Jansson stod på scenen enligt Kent Vikmo.

–Han var verkligen en levnadskonstnär. Det jag kommer minnas mest är att han alltid hade nära till skratt och att han gjorde så att andra alltid hade det med. Men han kunde också provocera. Andra kanske hade svårt för det men jag uppskattade den sidan hos honom - att han inte hade några spärrar. Han hade även en spalt i tidningen minns jag - ”Fråga dr. Love” tror jag det var.

Under en filmfestival i Uddevalla var Lasse Love konferencier.
Under en filmfestival i Uddevalla var Lasse Love konferencier. Bild: Lasse Edwartz

Är det Lasse Love eller Robert Jansson du kommer minnas mest?

– För mig är det Robert. Lasse Love kom senare i vår bekantskap. När vi träffades hade han alltid en ny idé. Ja, det känns otroligt tråkigt att han inte finns kvar.

ANNONS

Parodi på Lasse Berghagen

Karaktären Lasse Love föddes som en parodi på Lasse Berghagen. Den första allsångskvällen med Lasse Love var på restaurangen Cheers i Uddevalla i slutet av 90-talet berättar kapellmästaren Ingemar Thorell.

– Det blev en sådan otrolig succé. Så i flera år körde vi sedan i princip varje dag hela somrarna på västkusten, från Strömstad till Göteborg. Jag minns att det alltid var kö och en gång när vi var i Mollösund fick vi klättra in genom fönstret för det var så mycket folk. Och vi fick faktiskt vara förband åt Lasse Berghagen i Ellösparken en gång.

Ingemar Thorell beskriver Lasse Love som en riktig underhållare som var svår att slå.

Vilken var hans största styrka på scen?

– Han var verkligen ett geni anser jag. Alla älskade honom. Det var en sådan kärlek till Lasse Love. Han fick verkligen tag i alla i publiken från scenen. Han var musikalisk men framför allt en entertainer som är svår att slå. Det finns många duktiga artister i Bohuslän men inte många som kan ta hand om publiken på det sätt som han kunde.

Men det är också humorn Ingemar Thorell kommer att minnas.

– Jag hade flera gånger svårt att spela för jag skrattade så otroligt mycket åt hur han drog igång allt på scen. Ja, det var en upplevelse att vara på scenen med honom.

ANNONS

Robert Jansson blev 48 år.

ANNONS