Växtintresserad sedan barnsben

Knut Friborg är uppväxt på en gästgivargård på Stångenäset. Tidigt intresserade han sig för det som växer. Han utbildade sig till trädgårdsmästare. I många år hade han egen blomsteraffär och därefter arbetade han med gröna jobb för hemkommunen och Skanska.

ANNONS
|

Knut hade sju syskon och föräldrarna drev Skådene gästgiveri i Bro socken. Skådene ligger vid den gamla länsvägen mellan Brodalen och Hallinden.

Som femåring råkade Knut ut för en allvarlig olycka. Han föll utför ett fem meter högt bergsstup och hittades efter att ha legat medvetslös en timme. Det fanns inga ambulanser och ingen doktor i bygden som kunde hjälpa till. Knut fraktades med en T-Ford till en doktor i Herrestad som sydde ihop en lång spricka i skallen.

Intresset för växtlighet började redan när Knut gick i Mellby skola. Han rustade på egen hand upp förfallna rabatter och gångstigar.

ANNONS

Vid sidan om gästgiverijobbet hade föräldrarna gård och där fick Knut och syskonen hjälpa till. Senare fick Knut hjälpa till i gästgiveriet som också var skjutsstation för gäster som övernattade. Många av dessa var handelsresande.

– Jag minns när cirkusartisten Brazil Jack och Trolle Rhodin gästade Skådene, minns Knut. I gästgiveriets loge placerade vi de lådor med cirkusutrustning som Brazil Jack använde.

Ut i arbetslivet När konfirmationen var klar läste Knut en annons i Bohusläningen om att man i norra Halland kunde utbilda sig till trädgårdsmästare. Han gick den långa vägen för att under tre år lära sig allt om jord,buskar, träd, gräsmattor och att anlägga trädgårdar.

– I Särö jobbade vi intill tennisbanorna, minns Knut. Kung Gustaf V spelade ofta tennis där och då hade vi pojkar något trevligt att titta på.

Sedermera reste Knut till Danmark för att vidareutbilda sig. Platsen var Baders blomsterskola i Aarhus där han lärde sig binderier och lämnade utbildningen som florist.

Krigshot Under krigshotet 1940 sändes Knut tillsammans med 550 pojkar från Västsverige sändes till nordliga Norrland vilket han inte tyckte var så trevligt.

– Krig rådde mellan Finland och Ryssland och beredskapen var hög hos oss. Vintern blev kall med 30–35 grader på natten. Utrustningen var inget vidare och jag förfrös båda fötterna, hamnade på sjukhus och efter sju veckor var jag något så när.

ANNONS

Knut blev sjukskriven och sändes till Kungshamn där han träffade Vendla som han gifte sig med. Han kom åter till Norrland och ett bra jobb på en militär kartavdelning.

Köpte gård på Härnäset Knut övertog föräldrarnas gård på Lilla Björneröd, Härnäset. Här byggde han ett nytt bostadshus, timmer fälldes och bönderna i trakten körde virket till ett sågverk vid Brobergs kvarn. Granit till grundmur fanns på gården. Knut tjänade lite genom att vintertid fälla skog som sågades och höggs till ved och kördes ut till köpare i närområdet

På Knuts mark fanns också en bank med snäckskal. Han köpte in utrustning för att gräva och sortera skalen. Han levererade mycket till hönsuppfödare i södra Sverige.

– Snäckskalsbanken blev uttömd.

År 1947 flyttade Knut och hans hustru till Gravarne. Paret köpte ett hus vid Kyrkogatan vilket ägdes av Vendlas morbror.

Något arbete hade Knut inte när han kom dit men en bit från huset hade kommunen börjat bygga en skola. Knut fick jobb som verkligen krävde sin man.

Han berättar:

– 14 murare och sju bärare arbetade på bygget. Innan de kom skulle jag elda med ved för att värma gruset. Jag gick dit nattetid för att kolla så att inte elden slocknade och gruset frös.

ANNONS

Började beskära träd Knut fick i uppdrag av Fisketångens syförening att att hårdbeskära träd i samhällets park. Den var i dåligt skick men Knut lyckades få den att blomstra.

En önskan var att kunna starta egen egen blomsteraffär. I det hus där paret bodde fanns i bottenplan Leifs Möbler och tidigare en speceriaffär. När lokalerna blev lediga kunde Knut starta Friborgs Blommor som finns än i dag och ägs av en dotter.

Det blev mer och mer jobb för Södra Sotenäs kommun som övertog parker och rustade upp grönområden. Många hade tidigare klagat på att kommunen inte lagt ner något större jobb på det gröna.

Knut köpte lastbil, jordfräsar, bultar och andra redskap och började som egen företagare.

– Lite udda uppdrag var att göda och laga skador orsakade av fotbollsspelarnas dubbade kängor.

– Ett av jobben var att göra lite gröna arrangemang när Vägverket byggde om Kyrkogatan, minns Knut.

Han fick också jobb för Skanska på deras byggen i Bohuslän och Dalsland. Knut fick alltid fria händer att skapa det gröna.

Han började plantera som åttaåring och höll på till långt efter pensioneringen.

Bor: Kyrkogatan 23, Kungshamn

Född: Bro församling

Familj: Vännen Karin, barn och barnbarn.

Utbildning: Trädgårdsmästare

Militärtjänst: 1940 i 35 grader kyla i Norrland

Bonde: Gården Björneröd på Härnäset

Egen firma: Startade Friborg blommor i Kungshamn

På äldre dar: Jobbade med planteringen för Skanska

TV: Sport är det bästa

Aktuell: Fyller 90 år den 9 december

Firar: Med öppet hus i bostaden på onsdag eftermiddag

ANNONS