Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mer precision. Kraven ökar på västkustens fiskare, som med början till våren måste rapportera varje fisk som kommuner upp som bifångst.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fiskare rasar mot de nya detaljreglerna

Västkustens fiskare ska väga och mäta varje fisk de får upp som bifångst. – När tycker byråkraterna att vi ska hinna fiska, undrar fiskebasen Peter Olsson.

Han är ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, och säger att han är djupt oroad, av den övervakningsbyråkrati, som börjar gälla 1 april 2016.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När Havs- och vattenmyndigheten, HaV, på fredag morgon möter yrkesfiskare på Smögen, för att informera om den kommande landningsskyldigheten är stämningen redan spänd.

I botten av de nya reglerna ligger en EU-förordning. På sikt ska all kvoterad fisk som fastnar i redskapen med upp och redovisas.

Fiskövervakningen har skärpts i omgångar under decennier; från fiskeloggbok i papper till elektroniska rapporter från båten till satellitövervakning och ökad tillsyn av kustbevakningen.

Nu träder ännu ett övervakningssteg in i fisket. Det känsligaste den här gången är de regler som ska styra rapporteringen – regelfloran kring landningsskyldigheten. Enligt EU ska registreringen äga rum när fångsten är större än 50 kilo.

Men Sverige får hårdare regler.

– Här ska man som vanligt vara bäst i klassen. Vi ska därför redan under pågående fiske ute på havet tvingas mäta, väga och rapportera varje fisk som inte är med i kvoten vi fiskar på, säger Peter Olsson.

– Det kräver många korgar på däck, att sortera fiskar i. När har de tänkt att vi ska hinna fiska och varför ska vi ha hårdare regler än andra fiskerinationer i EU, undrar Olsson?

Han får svar av HaV:s verksamhetsutvecklare Anders Bogelius.

– Vi föreslår att all fisk från 0 kilo ska registreras i loggboken när man är till sjöss, för att mer omgående kunna följa fisket och öka skyddet för arter. Redan i dag finns skyldighet att under vissa förutsättningar registrera fångst från 0 kilo, vilket de flesta gör, säger Bogelius.

I Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön (Västerhavet) inträder landningsskyldigheten 1 januari för kolja, rödspätta, äkta tunga, havskräfta, nordhavsräka, gråsej, kummel.

– Kraven och reglerna kommer att se lite olika ut beroende på vilka redskap och vilket fiske som bedrivs.

Landningsskyldigheten införs stegvis för olika havsområden, arter och fisken inom EU.

Men den svenska tolkningen av EU-direktivet och de regler som ska styra fisket hinner man inte få på plats till den 1 januari.

– Det tar tid att hinna införa bestämmelser. De svenska bestämmelserna är förslag som vi vill diskutera mer med fisket i januari.