Det finns i dag inga alternativ till bottentrålad räka. Foto: Erik Abel/TT/Arkiv
Det finns i dag inga alternativ till bottentrålad räka. Foto: Erik Abel/TT/Arkiv

Fiske med bottentrål är vanligast

Många av våra vanligaste matfiskar fiskas med bottentrålning. En metod som orsakar sår i havsbotten. Som konsument är det klurigt att ta reda på om fisken är bottentrålad.

ANNONS
|

Bottentrålning är den mest använda fiskemetoden i svenska vatten, visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen. Rapporten slår fast att bottentrålning är effektivt men förödande.

- Vi ser samma saker nu som i vår rapport för sju år sedan, det har inte blivit någon förbättring och det har förödande konsekvenser för bottenlivet, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kartläggningen visar att 100 procent av svenskfångad nordhavsräka, 68 procent av havskräfta och 74 procent av Östersjötorsk bottentrålas. Och det är inte helt lätt för konsumenter som vill undvika fisk och skaldjur som bottentrålats.

ANNONS

Sedan december 2013 ska fisk som säljs i butik märkas med vilka fångstredskap som använts, men någon åtskillnad mellan bottentrål och annan trål måste inte göras enligt EU-reglerna. Inte heller MSC-märkningen är en garanti.

- MSC-märkning handlar om att man inte fiskar fisk med väldigt svagt bestånd, det är en bra märkning men just gällande bottentrålning så ska man, om man med säkerhet vill undvika fisk som bottentrålats, välja Krav-märkt, säger Mårten Wallberg.

Naturskyddsföreningen uppmanar nu politiker att minska bottentrålningen genom att gynna fiske med till exempel burar, garn och krokar, och endast tillåta bottentrål i speciella områden.

Men västkustfiskarna slår bakut mot rapporten.

- Vi har jobbat mycket för stängda områden, förbättrade redskap och teknik för hållbart fiske. Svenska trålfisket är världsledande på selektivitet och skonsamhet mot bottnar och ändå ska vi ta skit från de här skojarna, säger Peter Ronelöv-Olsson, ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation, till Bohusläningen. (TT)

ANNONS
ANNONS