Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas coronavaccin har blivit omdiskuterat de senaste dagarna. Arkivbild.
Astra Zenecas coronavaccin har blivit omdiskuterat de senaste dagarna. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fler pausar Astra Zeneca-vaccin

Astra Zenecas vaccin fortsätter att orsaka huvudbry i Europa. Efter rapporter om blodproppar och dödsfall pausas användandet även på Irland.
Också den italienska regionen Piemonte stoppar tillfälligt ett parti vaccindoser.

Irland gör som flera andra europeiska länder och pausar användandet av Astra Zenecas coronavaccin, efter rapporter om blodproppar bland biverkningarna.

Irländska myndigheter säger i ett uttalande att vaccinationen tillfälligt stoppats "från denna morgon" och att beslutet tagits "som en försiktighetsåtgärd" efter det norska larmet om fler fall av blodproppar i samband med vaccinering.

Pausar efter dödsfall

Även i regionen Piemonte i nordvästra Italien stoppas användandet av vaccinet tillfälligt. Det var i torsdags som den italienska läkemedelsmyndigheten Aifa stoppade användningen av ett parti av Astras Zenecas vaccin. Anledningen uppges vara att en lärare i staden Biella avlidit efter att ha fått en dos i lördags.

Beslutet, som följer ett liknande mönster på andra håll i främst Europa, ska uppfattas som en gardering av regionen i väntan på resultat från tester som ska verifiera det parti som använts och om det finns en koppling mellan dödsfallet och vaccineringen, framhåller regionstyret i ett pressmeddelande.

Vad som orsakade lärarens död har inte offentliggjorts.

"Det är en extrem försiktighetsåtgärd medan vi utreder om det finns en koppling. Hittills har det inte varit några kritiska problem med vaccinsamordningen", säger Luigi Genesio Icardi, hälso- och sjukvårdschef i regionen.

Astra tillbakavisar risk

Nederländerna hoppade också på pauståget under söndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Där gäller stoppet åtminstone till den 29 mars.

Sedan tidigare har bland andra Danmark, Norge och Bulgarien pausat vaccineringen med Astra Zeneca, något även Kongo-Kinshasa gjort. Indien rapporterar också att landet kommer att se över om man ska använda vaccinet.

Astra Zeneca vidhåller, i ett uttalande på söndagen, att en analys av företagets säkerhetsdata från mer än 17 miljoner doser administrerat vaccin inte har visat några tecken på ökad risk för lungemboli, djup ventrombos eller trombocytopeni med covid-19 vaccin, skriver företaget.

Lungemboli och djup ventrombos betyder blodpropp i lungorna respektive i benen och trombocytopeni innebär ett lågt värde av blodplättar.