Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efter fyra år i opposition tar Kristina Jonäng en plats som regionråd i den nyvalda regionstyrelsen.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Flera bohusläningar tog plats i regionstyrelsen

När regionfullmäktige sammanträdde för första gången under den nya mandatperioden valdes en ny regionstyrelse. Tre bohusläningar från vårt område tog plats.

Det blev inga större överraskningar när den nya regionstyrelsen valdes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Med en ny blågrön majoritet blev det som väntat Johnny Magnusson (M) som tog över ordförandeposten efter Gert-Inge Andersson (S), som i sin tur blir oppositionsråd och vice ordförande.

Av regionråden finns Bohuslän representerat på ett ställe, genom Kristina Jonäng (C), som bor i Ljungskile. Efter fyra år som oppositionsråd ser hon nu fram emot att byta titel.

– Det känns ju betydligt bättre att vara regionråd. De största skillnaderna mot förra perioden blir ett väldigt stort fokus på sjukvården. Vi vill få ändring på det stora underskottet och få en arbetsro inom de olika verksamheterna. Sjukvården ska bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Hur ska ni lyckas med det?

– Det kan handla om allt från att ändra den mentala inställningen till lönepolitiken. Vi kommer att presentera en budget för 2015 inom några veckor där vi stärker sjukvården genom att skjuta till pengar.

Ska personalen få högre lön?

– Vi måste jobba med löneutveckling. Vi har många anställda med lång erfarenhet och utbildning, och vi vill att de ska uppleva att deras kompetens lönar sig. Det behöver i sig inte betyda en höjning rakt av, utan snarare en spridning.

Bland oppositionsråden märks förra regionrådet Karin Engdahl (S) från Uddevalla och Heikki Klaavuniemi (SD) från Munkedal vars parti tog ett mandat från Socialdemokraterna i valet.

– Klart att det känns trist att inte hamna i den politiska ledningen. Men nu har jag hunnit smälta resultatet och tar nya tag med ett konstruktivt oppositionsarbete. Det är svårt att säga vad det blir för förändringar innan vi har sett majoritetens budgetförslag, men det jag oroar mig för är fler vårdval. Det skulle bara splittra upp sjukvården ännu mer, säger Karin Engdahl (S).

Hon sitter kvar i regionstyrelsens personalutskott, nu som vice ordförande, där hon har några av sina hjärtefrågor.

– Betald specialistutbildning för sjuksköterskor och bättre kompetensutveckling för undersköterskor är bra beslut som vi ska fullfölja. Och vi måste få ordning på arbetsmiljön, som fick dåligt betyg i personalenkäten.

Den 11 november samlas de nyvalda ledamöterna för sitt första ordinarie sammanträde i Vänersborg.