Flest mandat behöver inte betyda mest inflytande

Även om mandatfördelningen förändrats, så är det mesta sig likt i regionens toppskikt. David Karlsson, docent i förvaltningsrätt, tror att oppositionen är för splittrad för att utgöra ett hot mot styret.

ANNONS
|

Samma ordförande blir sittande i regionstyrelsen, samma partier väljer att samarbete och budgeten är redan klar. Det mesta är sig likt i regionen även om valresultatet ritade om mandatfördelningen och sittande styre numera är i minoritet.

Beroende på hur oppositionen väljer att rösta kan regionstyrets förslag att fällas.

Docent i offentlig förvaltning, David Karlsson, tror inte att det kommer bli någon större skillnad.

– Jag tror det är svårt att tala om ett nytt politiskt landskap i VGR. Att styra i minoritet medför alltid vissa risker, men eftersom oppositionen är så splittrad lär det blågröna styret sitta ganska säkert, säger han.

ANNONS
 David Karlsson, kommunforskare vid Förvaltningshögskolan och docent inom förvaltningsrätt inom Göteborgs universitet.
David Karlsson, kommunforskare vid Förvaltningshögskolan och docent inom förvaltningsrätt inom Göteborgs universitet. Bild: Laila Östlund

– Andra minoritetsstyren sitter värre till, som till exempel i Göteborg. Men det är bara politikerna som sitter på insidan som vet hur diskussionerna i regionen går.

Vilka väljare är nöjdast med dagens mandatfördelning?

– Man kan vinna på två sätt, dels genom flest röster och dels genom att vara med och bestämma. De två behöver inte gå hand i hand. Att Sverigedemokraterna fått fler röster innebär nödvändigtvis inte att de får vara med och styra.

– I slutändan handlar det om att vara med i det vinnande laget, och inte bara att ha många mandat. Alla forskningsresultat visar att väljare som röstat på ett vinnande lag är mer nöjda med demokrati och service efteråt.

ANNONS