– Vi har det upplägget att den som vill köpa skinka av oss måste lämna in en beställning senast i oktober, säger Robert Johansson som för några år sedan startade den lilla butiken som ligger i samma byggnad som Varekils Slakteri.
De två företagen har en hel del samarbete men Robert Johansson köper även varor av andra producenter i området. Det som är viktigt är att råvarorna är ekologiska och närproducerade.
Lätt laga skinka
– De skinkor vi håller på att sälja inför julen kommer från Brålanda, säger Robert Johanson. Vi säljer bara färska skinkor, inte frysta.
Robert Johansson har arbetat med kött i många år och vet hur man ska laga till en julskinka för att den ska bli god. Det man gör först är att skölja av skinkan, lägga den i foliepapper och stoppa in skinkan i ugnen.
– Ugnen ska vara på 125 grader. När innertemperaturen i skinkan är 68 grader är den klar, då är det dags att griljera skinkan.
Har ökat
Det är många som regelbundet åker till RJ Närproducerat för att köpa olika produkter.
– Under 2011 har omsättningen ökat med cirka tio procent, säger Robert Johansson. Detta har inneburit att vi anställt ytterligare en person. I dag är det sex personer som arbetar i butiken.
Det är framför allt skinka och prinskorv som intresserar kunderna under julen. Men Robert Johansson ser även att det finns andra varor som blir allt intressantare.
– Intresset för olika typer av vilt, exempelvis hjort och vildsvinskött, är något som blir större och större, säger han.