Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Just nu är det full fart i Varekil. Intresset är stort för de ekologiska och närproducerade varorna som säljs av företaget RJ närproducerat i Varekil.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Full fart i ekologisk butik

Just nu är det extra hektiskt på RJ Närproducerat i Varekil, en butik som inriktat sig på att sälja ekologiska och närproducerade varor. Inte mindre än 1 700 skinkor håller på att säljas, de flesta till kunder på Orust eller Tjörn.

– Vi har det upplägget att den som vill köpa skinka av oss måste lämna in en beställning senast i oktober, säger Robert Johansson som för några år sedan startade den lilla butiken som ligger i samma byggnad som Varekils Slakteri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

De två företagen har en hel del samarbete men Robert Johansson köper även varor av andra producenter i området. Det som är viktigt är att råvarorna är ekologiska och närproducerade.

Lätt laga skinka

– De skinkor vi håller på att sälja inför julen kommer från Brålanda, säger Robert Johanson. Vi säljer bara färska skinkor, inte frysta.

Robert Johansson har arbetat med kött i många år och vet hur man ska laga till en julskinka för att den ska bli god. Det man gör först är att skölja av skinkan, lägga den i foliepapper och stoppa in skinkan i ugnen.

– Ugnen ska vara på 125 grader. När innertemperaturen i skinkan är 68 grader är den klar, då är det dags att griljera skinkan.

Har ökat

Det är många som regelbundet åker till RJ Närproducerat för att köpa olika produkter.

– Under 2011 har omsättningen ökat med cirka tio procent, säger Robert Johansson. Detta har inneburit att vi anställt ytterligare en person. I dag är det sex personer som arbetar i butiken.

Det är framför allt skinka och prinskorv som intresserar kunderna under julen. Men Robert Johansson ser även att det finns andra varor som blir allt intressantare.

– Intresset för olika typer av vilt, exempelvis hjort och vildsvinskött, är något som blir större och större, säger han.