Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fusk bakom uteslutning av imam

Vad hände när förre imamen Taisir Kassem uteslöts ur föreningen Islamiska Centret Uddevalla?

Om anledningarna tvistas det men nu går föreningens nya styrelse ut med sin version. Uppgifterna får konsekvenser för Taisir Kassems politiska roll i Uddevalla.

Något skar sig mellan Islamiska Centrets styrelse och dåvarande imam Taisir Kassem som då också satt i styrelsen. Och allt eftersom 2012 gick fick ärendet fler och fler turer.

Under året meddelade Tasir Kassem att han inte längre skulle hinna med sitt uppdrag som imam och trappade sedan ner sitt engagemang i föreningen Islamiska Centret (tidigare Islamiska Sunnicentret).

Upptäckte fusket

Det var när den nya styrelsen skulle börja sitt arbete som den upptäckte att något inte stod rätt till i dokumentationen från tidigare år. Man fann att Taisir Kassem använt medlemmar ur föreningen på listor över studiecirklar som aldrig hållits. I samband med det ska han dessutom ha skrivit under papper med andras namnteckningar. Föreningen tog kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan och berättade vad de upptäckt.

Alla inblandade är överens om att det i sammanhanget inte rör sig om särskilt mycket pengar, uppskattningsvis kan det röra sig om runt 10 000 kronor. Studieförbundet Vuxenskolan valde av olika anledningar att inte kräva tillbaka pengarna och enligt vad Bohusläningen erfar har ingen polisanmält händelsen.

Men enligt styrelsen på Islamiska Centret handlar det hela om principer och förtroende:

"Det har inte varit stora meningskiljaktigheter mellan styrelsen och Taisir K. Baserat på hans grova tjänstefel valde medlemmarna att avsätta honom från sina uppdrag och utesluta honom, och han nekades medlemskap i föreningen."

"Mer slarv än fusk"

Uppgifterna om fusket med studiecirklarna bekräftas av Studieförbundet Vuxenskolan och till viss del av Taisir Kassem själv. Men han menar att det hela snarare var slarv med deltagarlistor än utstuderat fusk.

– Jag hade skrivit upp deltagare på kurser och dagar som de inte var med på. Jag blandade ihop det hela, det var fel av mig, säger han.

Har du någon gång tagit emot pengar från Studieförbundet Vuxenskolan för kurser som inte hållits?

– Kanske, men det minns jag inte. Men jag har aldrig stoppat pengar i egen ficka, pengarna har gått till föreningen Islamiska Centret.

Men du förfalskade namnteckningar för de ledare som ska ha hållit kurserna också?

– Ja, men det var en gång när jag insåg att det saknades namnteckning och inte kunde åka hela vägen tillbaka för att be om detta, säger han.

Taisir Kassem som, som också är socialdemokrat och sitter i kommunfullmäktige samt kultur- och fritidsnämnden, menar å sin sida att styrelsen genom att berätta detta nu snarare är ute efter att smutskasta honom.

– Jag har själv valt att dra mig tillbaka. Det här är en ren smutskastningskampanj mot mig, säger han.

"Olämpligt att sitta kvar i Kultur- och fritidsnämnden"

Pengarna från studiecirkelsfusket gick inte till Taisir Kassem själv utan till den förening som Taisir Kassem då hade hand om, Islamiska Centret i Uddevalla. Detta skapar ändå problem, menar Ingemar Samuelsson (S), oppositionsråd.

– Det är olämpligt att man sitter i kultur- och fritidsnämnden efter en sån här grej. I den rollen hanterar man bidrag och annat och jobbar med föreningslivet. Då kan man inte själv varit med och medverkat till att ha fått pengar till sin förening på ett felaktigt sätt. Det är en trovärdighetsfråga.

– Men när det gäller Taisir Kassems roll som företrädare för Socialdemokraterna har han mitt fortsatta förtroende, han gör ett bra arbete. Dessutom har han rakryggat stått upp och erkänt det han gjort.

Läs hela reportaget i pappers- och e-tidningen tisdagen 26 februari.