Utslagning.
Socialstyrelsens kartläggning av hemlöshet i vårt land visar att det är ett problem i nästan alla kommuner. Och de räknar lågt.
Utslagning. Socialstyrelsens kartläggning av hemlöshet i vårt land visar att det är ett problem i nästan alla kommuner. Och de räknar lågt.

Gör Uddevalla lite bättre

Det verkar som om bygget av en värmestuga i Uddevalla kommer att bli verklighet. I gårdagens Bohusläningen berättade både förvaltningschefen Bo Lundgren och Elving Andersson (C), ansvarig politiker för de sociala frågorna att man kommit en bit på väg.

ANNONS
|

Det förs diskussioner om hur stugan ska fungera. Det är tänkt att föreningen Kris (Kriminellas revansch i samhället) ska sköta rulljangsen. Något formellt beslut är ännu inte fattat. ”men mycket talar för att det ska gå i hamn”, enligt Elving Andersson.

Det kan bli riktigt bra, och bidra till att utsatta människor får en lite bättre vardag i Uddevalla.

De slipper också samlas på andra ställen i stan, där det blir konflikter med allmänhet och affärsidkare. Det kanske också bidrar till att skapa lugnare, och mer avspända kontaktytor, mellan människor och myndigheter som ger tid och tillfällen att också ta sig an andra problem som finns i sammanhanget.

ANNONS

Hemlöshet, utslagning och utanförskap är komplexa frågor. Det finns inga enkla lösningar. Värmestuga är i det sammanhanget en liten sak, den passar i ett större pussel av offentliga, ideella och privata aktörer. Det krävs både vilja och förmåga av enskilda personer och av dem som ska, och vill, bistå dem. Det handlar om vuxna människor.

Det faktum att frågorna diskuteras offentligt, och kunskapen om problemen ökar bidrar till att det går framåt. Häromdagen presenterade Socialstyrelsen en kartläggning av hemlösheten i landet. 34000 personer har av olika anledningar inte fått en plats på den vanliga bostadsmarknaden. De flesta finns i de stora städerna, men de förekommer i nästan alla kommuner.

Materialet ger en uppdaterad bild av situationen, fast ingalunda heltäckande. Det beror bland annat på hur man räknar och vad man ser. Som Göteborgs-Posten skrev på ledarplats i går ingår inte barn under 18 år i statistiken, inte heller andra EU-medborgare och inte papperslösa flyktingar i siffrorna. Poängen är att utmaningen är ännu större än den som beskrivs i Socialstyrelsens material.

Med den ordning vi har på vår samhällsorganisation faller det tunga ansvaret på kommunerna. Den politiskt svåra delen handlar om att hålla tryck i frågan – det är ett besvärligt ämne och ger kanske heller inte så många politiska pluspoäng jämfört med annat. Frivilligorganisationer har genom åren stått för både opinionsbildning och praktiskt arbete. Kraven på kommunerna har skärpts.

ANNONS

Bäst blir det när frivilligt och myndighet kan samarbeta, och man hittar och respekterar varandras roller. Frivilligarbetets styrka ligger i just frivilligheten. De får en helt annan relation till drabbade personer och väljer också för vilka, och på vilket sätt, de vill göra insatser. En sådan hållning kan inte en myndighet ha, utan där gäller lagen och lika behandling av alla människor.

Hemlöshet och social utslagning är inga nya företeelser. Det gör dem inte mera tolerabla. Håll grytan kokande.

ANNONS