Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

För andra året i rad kommer både Filmis – Uddevalla Filmstudio och Ljungskile Bio att direktsända Filmfestivalens invigningsceremoni och invigningsfilm, den 26 januari. Som officiell partner har Uddevalla kommun dessutom fått ett fördjupat samarbete med festivalen. Bilden är från förra årets festival i Göteborg.

Gå på Göteborg Film Festival – i Uddevalla och Ljungskile

Uddevalla kommun har blivit utvald som en av fyra officiella partners till Göteborg Film Festival. I och med det får både Filmis – Uddevalla Filmstudio och Ljungskile Bio möjlighet att visa flera av festivalfilmerna.

Göteborg Film Festival har inlett ett fördjupat samarbete med fyra utvalda kommuner i Västra Götalandsregionen, Uddevalla, Mark, Skövde och Härryda. Kommunerna kommer att erbjudas ett programurval från filmfestivalen och inkluderas som spelplatser för festivalens ordinarie repertoar.

– Festivalen har fått ett utökat uppdrag med målsättningen att sprida film i regionen. Hur många eller vilka vet vi inte ännu, men de har ett fantastiskt utbud, säger Filmis ordförande Mikael Nilsson.

Direktsändning

Både Filmis och Ljungskile Bio kommer att direktsända filmfestivalens invigningsfilm och invigningsceremonin, precis som vid festivalens 40-årsjubileum i januari i år. Hittills är det över 30 biografer i Västra Götaland som kommer att direktsända invigningen.

– Det blir startskottet för vår del. Vi tänker försöka göra det ännu mer festligt i år i och med att vi fick statusen. Det är jätteroligt att kommunens företrädare är med och drar en lans för att sätta Uddevalla på kartan även i filmsammanhang, säger Mikael Nilsson.

Ljungskile Bio kommer att ha filmquiz och mat efter invigningsceremonin.

Partnerskapet innebär dessutom möjlighet att samarbeta med filmfestivalen om ytterligare arrangemang under året, som workshops och seminarier.

– Det kan vara specialvisningar eller att vi bjuder in någon regissör. Det är på planeringsstadiet, så vi vet ingenting konkret ännu, säger Stefan Johansson från Ljungskile Bio.

Föreningen kommer att visa en festivalfilm på tisdagen under festivalveckan och eventuellt ytterligare någon film under den veckan.

Filmis väljer att vänta med att visa ytterligare festivalfilmer till senare under året.

– Vi tycker att det kan finnas ett värde i att åka ner till Göteborg under festivalen, säger Mikael Nilsson.

Han berättar att de som löser biljett till invigningsfilmen i Uddevalla och Ljungskile får en flyer som ger rabatt på ett festivalpass i Göteborg.

– Vi hoppas kunna fylla museet och folkhögskolan, att många kan komma och ta del av själva festen, säger han.

Barnfilm

Under sportlovet och höstlovet brukar Filmis visa gratis film varje dag. Nu hoppas de kunna höja kvaliteten ytterligare genom att visa någon eller några av de filmer som visas under Lilla Filmfestivalen i Göteborg.

Göteborg Film Festival invigs den 26 januari 2018. Som vanligt har Filmis – Uddevalla Filmstudio sitt program på Bohusläns museum och Ljungskile Bio sitt på Ljungskile folkhögskola.

Målet med partnerskapet är att fler ska ha möjlighet att ta del av filmupplevelser som man inte ser varje dag och att utveckla samarbetet med kommuner och biografer i regionen.