Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tillbaka. Henrik Palmersjö tröttnade på fotbollen - men är tillbaka i IFK Uddevalla med ett synsätt.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Gör comeback efter sabbatsår

Han beskrevs som en av Uddevallas största fotbollstalanger någonsin. Till slut orkade Henrik Palmersjö inte med pressen:…– Jag hade levt med det sedan 2010, säger han.

Efter drygt ett års frånvaro är Henrik Palmersjö tillbaka på fotbollsplanen. I veckan bestämde han sig för att göra comeback i IFK Uddevalla:

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag har kört fem träningspass. Innan dess hade jag inte rört en fotboll sedan i november 2014.

Han säger att han känner sig lite ringrostig.

– Jag saknade tajmingen, lungkapaciteten och bolltouchen. Jag kände mig kanske 80-procentig. Men samtidigt är jag den enkla typen att sätta igång. Jag är rätt lätt och jag har inte slutat träna, utan har väl sprungit ett par gånger i veckan, berättar han.

Bohusläningen når Henrik Palmersjö i liften till en av skidbackarna i Sunne. Han är där tillsammans med sina klasskompisar. Palmersjö studerar till lärare i Karlstad. Han gör det på distans och behöver endast vara närvarande i den värmländska solstaden någon gång i månaden. Att studera ingår i det nya liv som Palmersjö eftersökte när han slutade med fotbollen:

– Det blev för mycket. Jag hängde upp vardagen på fotbollen, oavsett om man tränade eller rehabade handlade allt om fotboll. Jag bestämde mig för att ta chansen att jobba, resa och göra andra saker som att plugga. Fotbollen var nummer ett när jag var yngre och det är den inte längre, säger han.

Henrik Palmersjö debuterade i Oddevolds A-lag som 16-åring och spelade sex säsonger i klubben. Han lämnade efter den tunga förlusten mot Varberg i kvalet till superettan. Men Palmersjö spelade inte från start i kvalet.

– Sista fyra fem matcherna på säsongen kände jag mig i jättebra form. Men jag fick inte chansen att visa det, säger han.

– Pressen hade varit stor att jag skulle lyckas och blomma det året. Jag hade levt under press sedan 2010, säger han.

Året senare gjorde Palmersjö en omstart med division 2-klubben Grebbestads IF. Det blev inte som han tänkt sig.

– Grebbestad var som gjort för att få mig att tycka att det var kul igen. Men jag drog baksidan två gånger och spelade bara åtta matcher.

Efter det fick Henrik Palmersjö nog.

Nu är suget tillbaka och 24-åringen ser fram emot sitt nya fotbollsliv.

– Jag har nog varit nära att sluta helt och hållet. Men jag har haft ledaruppdrag i IFK Uddevalla Futsal och blev lite sugen igen och tänkte att varför inte ge det en chans.

Han har tränat med såväl Svane som IFK Uddevalla, men har nu bestämt sig. Han säger att han tror att IFK Uddevalla har ett lag för att vara med på den övre halvan och han trivs bäst som central mittfältare.

Men återkomsten till fotbollen handlar inte enbart om – fotboll.

– Det man saknar mest när man lägger av är det sociala. Det är den gemenskapen som man känner i omklädningsrummet. Det tror jag alla saknar som lägger av med fotboll.