Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arne Aronsson på Electrolux Home i Uddevalla berättar att värmepumpen bidrar till en luftcirkulation som gör inomhusluften renare och sundare.

Gör dig redo för sommaren – med en värmepump

Den heta sommaren 2018 tömdes lager efter lager på bärbara AC-anläggningar runt om i landet. I samband med detta fick många upp ögonen för en mer långsiktig lösning – nämligen att låta installera en svalkande värmepump.

Att installera en värmepump när vintern är över kan låta märkligt, men en luftvärmepump kan fungera som vilken luftkonditionering som helst. På Electrolux Home i Uddevalla rekommenderar man därför att dra nytta av värmepumpens olika funktioner redan nu. 

– I somras var det många som satte den i uterum där det annars kan bli väldigt hett. Och under hösten kan värmepumpen i stället förlänga sommaren, i alla fall på den inglasade altanen, säger Arne Aronsson, säljare på Electrolux Home i Uddevalla.

Läs mer om luftvärmepumpar - klicka här

Även för fritidshus är värmepump en smart lösning. Eftersom den kan fjärrstyras med en app i telefonen tipsar Arne om att aktivera den på distans ett par dagar före ankomst.

– Det kan till exempel vara praktiskt nu i påsk. Så när du anländer till stugan har du både en behaglig temperatur och en cirkulation på luften som gör att innemiljön blir bättre, förklarar han.

Sköter installation och service

Oavsett om värmepumpen är tänkt för sommarstugan, hemmet eller det nybyggda uterummet, kan det enligt Arne vara smart att lägga en beställning redan i dag. Det är den här tiden på året väntetiden är som kortast. 

– Hos oss är väntetiden bara någon vecka i dagsläget. Det fina är att vi inom Kallbergsgruppen har ett bolag som heter Insemo som löser både installation och service. På så sätt slipper du ringa runt till massa olika företag, vi har allt du behöver under ett och samma tak. Det är en unik styrka vi har.

Sänker elräkningen

Den vanligaste anledningen till att folk väljer att skaffa en värmepump beror på höga elräkningar. Under kalla vintrar är anordningen ett klokt alternativ om man inte vill maxa elementen.

– Husägare med elvärme gör den största besparingen genom att installera en värmepump. Pengarna anordningen kostar tjänar man igen, säger Arne.

Anpassade för nordiska klimatet

För dem som tidigare funderat på värmepump, men som inte kommit till skott, kan det enligt Arne vara bra att känna till att utvecklingen går snabbt framåt. 

Japanska tillverkaren Fuji har till exempel tagit fram luftvärmepumpar som är väl anpassade för det nordiska klimatet.

En luftvärmepump är en ekonomiskt långsiktig lösning, både för hemmet och fritidshuset.
En luftvärmepump är en ekonomiskt långsiktig lösning, både för hemmet och fritidshuset.

– Det är en stor skillnad i dag jämfört med pumparna för fem år sedan. Kompressorerna förbättras hela tiden och nu kan de leverera mycket värme, även när det är 20 minusgrader ute, berättar Arne Aronsson.

– Jag tror inte några som skaffar värmepump ångrar sig när de ser vilken nytta de har av den. Vi ser också att försäljning i ett område snabbt ger ringar på vattnet, grannar brukar följa efter. Och har man en gång haft en värmepump vill man ha en ny när den gamla utgått.