Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Camilla Jallow och Lotta Husberg, bosatta på Orust, arbetar som gode män för ensamkommande flyktingbarn. Nu har de startat en förening för alla i Bohuslän som har denna typ av uppdrag.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Gode män ska bli bättre

Att vara god man för ensamkommande flyktingbarn är ofta ett tungt och svårt uppdrag. Nu har det bildats en förening för alla i Bohuslän som har denna typ av uppdrag. Initiativtagare är Camilla Jallow och Lotta Husberg, bosatta på Orust.

– Man är ofta ensam i denna roll, säger Lotta Husberg. Det är viktigt att även kunna träffa andra som är gode män för ensamkommande flyktingbarn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den förening som bildats har fått namnet Bohusläns God mansförening för ensamkommande flyktingbarn. Målet är att alla som arbetar med detta ska kunna träffas regelbundet.

– Vi planerar bland annat att ordna olika typer av utbildningar för att bli bättre, säger Camilla Jallow. Det är också meningen att föreningen ska ordna möten i Bohuslän med jämna mellanrum.

Hjälper till

Det finns i dag mellan 15 och 20 personer i Bohuslän som är gode män för ensamkommande flyktingbarn. Uppdraget fungerar på ett sådant sätt att en person får det övergripande ansvaret så fort dessa barn placerats ut i olika kommuner.

– Mitt uppdrag handlar om att hjälpa dessa barn med allting, säger Lotta Husberg. Det handlar om att se till att skolgången fungerar och ordna läkartid om det behövs. Många av dessa barn kommer från svåra omständigheter och lider av detta.

Ofta måste dessa barn få hjälp av psykolog.

Vill lyfta fram

– Vi finns med fram tills barnen fått permanent uppehållstillstånd. Nästa steg blir att ordna en vårdnadshavare som hjälper barnen fram tills de fyller 18 år.

Camilla Jallow och Lotta Husberg hoppas att föreningen i framtiden ska kunna agera på olika sätt för att lyfta fram den svåra situation många flyktingbarn befinner sig i.

– Det är viktigt att delta i debatten och berätta om vår verksamhet, säger Lotta Husberg.