Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Josephine Hagberg, Lisen Ehlén, Ayaan Moalin och Hamza Jamous är några av de elever som deltagit i språk- och integrationsprojektet.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Gymnasieprojekt får utmärkelse

Ett integrations- och språkprojekt mellan svenska och nyanlända ungdomar får 15 000 kronor och en kvalitetsutmärkelse. – Det är jätteroligt att arbetet uppmärksammas, säger en av initiativtagarna, läraren Marie-Loise Klevestedt.

I våras sammanförde två lärare – Marie-Louise Klevestedt på Agnesbergsskolan och Anna Bjerkstig på Margretegärdeskolan – två grupper av elever i ett gemensamt projekt. 18 nyanlända elever som bott i Sverige i 7–9 månader och 18 svenska elever som läste tredje året på samhällsprogrammet med internationell inriktning skulle arbeta tillsammans. De träffades under fem veckor och tog fram ett förslag till handlingsplan för hur kommunen ska arbeta med integration.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men samtalen mellan eleverna kom att röra långt mycket mer än bara det uppgiften handlade om.

– De fick träffas och lära känna varandra. De blev väldigt nyfikna på varandra. De har mkt gemensamt även om de kommer från andra länder. Det visade sig att de nyanlända inte tidigare hade pratat med svenska ungdomar i samma ålder. Det var väldigt häftigt att vara med på den resan, berättar Marie-Louise Klevestedt.

Samtalen handlade bland annat om framtidsdrömmar, möjligheter att få jobb och synen på mänskliga rättigheter. Man jämförde också olika länders skolsystem.

– Projektet har varit mycket betydelsefullt för eleverna. Vi ser att de nyanländas språkkunskaper har ökat. Samarbetet har lett till att ungdomarna har knutit vidare kontakter utanför skolan, säger Marie-Louise Klevestedt.

De båda lärarna kom på idén och genomförde en första omgång av projektet redan för 5, 6 år sedan. Men efter den andra projektomgången i våras ansökte de hos Skolverket om utmärkelsen European Language Label. Efter Skolverkets besök hos klasserna tilldelades Uddevalla gymnasieskola Kvalitetsutmärkelsen för språkundervisning. Utmärkelsen, samt 15 000 kronor kommer att överlämnas vid en ceremoni i Stockholm den 4 december. Pengarna ska användas till fortsatt arbete med språk och integration i gymnasieskolan.