Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här är Sveriges mest intresserade person

Inte mindre än 1000 personer deltog i tävlingen Sveriges mest intresserade person. Vann gjorde Christer Olsson, bosatt på västra Orust. Hans stora intresse för den tjeckiska traktorn Zetor 25 ledde fram till segern.

– Jag anmälde mig till tävlingen mest på skoj när jag såg en annons i tidningen Traktor för några månader sedan, säger Christer Olsson. Tävlingen är upplagd på ett sådant sätt att ett 70-tal olika tidsskrifter får lov att nominera en person i tävlingen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Tidningen Traktor valde att nominera Christer Olsson som bor på Röd Norgård på Västra Orust tillsammans med sin fru Helen och barnen Jenny och Morgan.

De som deltog i tävlingen hade uppgett många olika typer av intressen. Det handlade bland annat om personer med ett stort intresse för mat, mode, smink eller träning. Christer Olsson har ända sedan barnsben haft ett brinnande intresse för veterantraktor, framför allt traktorn Zetor som tillverkas i Brno i Tjeckien. Det går inte att ta miste på ljudet från den röda traktorn när han kommer körande hemma på gården.

Sveriges mest intresserade person är ett projekt som initierat av cheferna på de ledande tidskriftsförlagen Bonnier Tidskrifter, Aller media, Egmont Publishing och Albinsson & Sjöberg. Ett syfte är att hylla tidskriftsläsarna och visa på tidskriftens betydelse för våra intressen.

– Jag blev mycket nöjd när jag fick reda på att jag hörde till de 70 som gått vidare i tävlingen.

Efter några veckor visade det sig att Christer Olsson hörde till de tio som gått vidare till slutomgången i tävlingen. Sedan visade det sig att han utsetts till Sveriges mest intresserade person.

– Det var någon på tidningen Traktor som ringde upp mig och berättade att jag vunnit. Några dagar senare åkte vi till Stockholm och fick ta emot priset. Det kändes overkligt att just jag fått utmärkelsen.

En del i priset är en resa till Zetors fabrik i Brno. Den första april åker Christer Olsson till Tjeckien tillsammans med fru och barn.

– Det ska bli kul att åka dit och titta på hur tillverkningen går till.

Nu är det inte första gången som Christer Olsson besöker den tjeckiske traktortillverkaren. De senaste två åren har Christer Olsson, som arbetar som försäljare av lantbruksmaskiner, även sålt de här traktorerna på den svenska marknaden.

– Det handlar om traktorer som är mycket populära i exempelvis Polen.

Christer Olsson har varit intresserad av traktorer sedan barnsben. När han var två år fick han sitta hålla i ratten på en traktor av modellen Zetor. När han fyllt sju år lärde han sig att köra traktorn. Vid tolv års ålder köpte han sin första traktor av farfar och det var samtidigt startskottet för hans stora intresse för veterantraktorer.

– Jag renoverade och gjorde i ordning min första traktor och den fungerar fortfarande bra.

I dag äger Christer Olsson 33 traktorer av märket Zetor. 23 av dessa är tillverkade från 1948 till 1961. Några har renoverats och är i skick som nya. Andra traktorer repareras och målas innan de går att använda.

Traktorerna visas bland annat upp på olika traktorutställningar runt om i Sverige. Vid ett tillfälle användes tolv av traktorerna vid en konsert på Tofta gård på Orust, ett musikstycke för tolv traktorer hade tagits fram.

– Det handlade bland annat om att vi startade och stängde av motorerna vid en speciell tidpunkt.

Christer Olsson har under årens lopp hittat äldre Zetor-traktorer som stått och förfallit. Den andra traktorn köptes i Dalsland som 17-åring. Priset var inte högt eftersom ingen trodde att den gick att starta. Men Christer Olsson skruvade på några ventiler och körde sedan hem traktorn till Orust, resan var 17 mil lång.

– Jag stannade visst och tankade traktorn i Uddevalla på vägen till Orust.