Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Hållö fyr kan säljas – kommunen köper?

En statlig utredning har satt Hållö Fyr på försäljningslistan.

– Jag är helt chockad, säger Bengt Wall, ordförande för föreningen Hållö Fyr.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) är positiv till att kommunen skulle köpa fyren.

Under fredagen lämnades Kulturfastighetsutredningen till regeringen. Utredningen har utrett statens fastighetsinnehav av kulturhistoriskt intresse, bland annat statens slott.

När det gäller statens fyrar har utredningen gått igenom de fyrplatser som staten äger och har delat upp dem i två grupper. En grupp av fyrar ska staten behålla och sköta, föreslår utredningen. Den andra gruppen är fyrar som utredningen anser bör säljas. På den listan återfinns bland annat Hållö fyr.

– Staten ska inte ha ett "a-lag" som de sköter och säga att "resten det skiter vi i", rasar Esbjörn Hillberg, ordförande för Svenska Fyrsällskapet.

Han anser att utredningen är "lite rörig och oklar".

– Dessutom saknas en massa fyrar i utredningen, Bjuröklubb, till exempel.

Han anser att en stiftelse för alla svenska fyrar borde bildas. Ett kapital på omkring en halv miljard skulle säkerställa skötseln av alla svenska fyrar för all framtid.

Bengt Wall är omtumlad när Bohusläningen når honom för en kommentar om de statliga planerna.

– Man sitter i Stockholm och gör penndrag, det är inte försvarbart, säger han.

Nyligen lade Sjöfartsverket sju miljoner kronor på en renovering av fyren. Föreningen betalar 40 000 kronor om året till Sjöfartsverket för att visa fyren och har inte de ekonomiska resurserna som krävs för att köpa och underhålla den äldsta fyren i Bohuslän, byggd år 1842.

Han ställer sitt hopp till kommunen, som äger själva ön. Hållö fyr är en så viktig symbol för kommunen, anser Bengt Wall.

Och det verkar som han kan bli bönhörd. Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) tycker att det vore intressant att inleda förhandlingar med staten för att köpa fyren.

– Jag känner spontant att frågan är oerhört viktig, säger han. Hållö har ju utvecklats starkt som ett besöksmål. Kommunen har ett starkt intresse av detta.

Frågan får dock diskuteras politiskt först och det dröjer ett tag innan förslaget blir verklighet. Först ska utredningen ut på remiss och sedan är det upp till regeringen att formulera ett beslut i frågan.