Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Klas Angmyr, 9 år, får instruktioner av Leif Fritzén.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Höstlovsaktivitet som smäller högt

Slutet av oktober är här och det betyder höstlov. Första dagen på höstlovet var regnig, men aktiviteterna inomhus höll de lediga barnen sysselsatta.

På Samneröds skyttebana arrangerar Uddevalla Skyttegille luftgevärsskytte för de lediga skolbarn som vill testa. Ledarna Leif Fritzén och Martin Sahlbring, som också är ordförande, visar hur de ska skjuta på rätt sätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Kan ni titta på mig. Ser ni mina ögon? säger Sahlbring. Han ska visa dem hur de ska kasta. Han lyfter upp ett underlägg, som vanligtvis stödjer upp gevären, och kastar iväg. Dit han tittar, kastar han.

– Så ska ni göra när ni skjuter också. Fortsätt titta på tavlan när ni skjutit.

"Svårt att pricka"

Saga Klang är 9 år och hon skjuter luftgevär för första gången. Direkt efter hon skjutit mot pricktavlan registreras hennes skott på en dator och visas upp på skärmen bredvid henne. Där kan hon se hur nära mitten hon träffat. När alla hennes skott är slut lägger hon ifrån sig geväret.

– Det var spännande. Det svåraste var att pricka, säger hon.

Lokalen är fylld av barn från låg- och mellanstadiet, både tjejer och killar. Med jämna mellanrum smäller det till lite från ett gevär. Under varje lov försöker Uddevalla Skyttegille ha tillfällen där skolbarn får testa på att skjuta.

– Vi har runt hundra medlemmar och vi märker att det blir några fler efter att vi haft det här under loven, säger Martin Sahlbring.

"Som att rulla en penna"

Knepet för att skjuta bra är att slappna av. Sahlbring säger att många blir alldeles för spända så fort de lyfter upp geväret.

– Man ska försöka sitta som man sitter i skolan, säger han. Det är då man slappnar av. Han säger att det är lätt att trycka för hårt när man ska skjuta. Men avtryckaren är väldigt känslig, ett lätt tryck räcker för att få iväg ett skott.

– Det är som att rulla en penna.

Det är inte bara på skyttebanan det händer saker. På Bohusläns museum snickras det. Ljudnivån är hög när hammare slår på spikar och plankor. Killar och tjejer som är lediga från skolan bygger sina egna fågelholkar och lär sig hur de kan locka olika fåglar till sin trädgård.

Nioåriga Felix Alvgrim har med sig sin farmor och lillebror Sixten.

– Vi ska promenera på Herrestadsfjället under lovet.

Fler bilder finns i vår papperstidning och i vår e-tidning.