Vem vill flytta Hamen?
Vem vill flytta Hamen?

Hamen ska forslas bort

I dag, blir norska skrotfartyget, M/S Hamen, en fråga för svenska kronofogdens åtgärder. Då börjar fogden annonsera efter anbud på att få bort skeppet.

ANNONS
|

Redan i december 2011 vitesförelade länsstyrelsen ägaren, den norska stiftelsen M/S Hamen EXDF Tandik, med 100 000 kronor varje månad det ligger kvar.

Men beslutet överklagades. Nu bli bortforslingen blir en dyr historia för samhället – eller ägaren.

– Vi talar om flera hundra tusen kronor, bedömer kronoinspektören Niklas Emner vid kronofogdemyndighetens utlandsavdelning i Göteborg.

Egentligen ska notan skickas till skrotets ägare. Men det mesta talar för att kostnaden får täckas av svenska skattebetalare. Hamen har varit ett miljöhot mot Idefjorden och Strömstad de senaste sju åren, men seglades in här redan för femton år sedan och låg under många år upplagd i privatägda Hälle Hamn.

ANNONS

I dag är plåten i skrovet bitvis rutten, men myndighetsinspektioner av plåten har hävdat att fartyget går att flytta.

Men någon särskilt enkel operation blir det inte. Den som flyttar Hamen måste nämligen också kunna förvara fartyget någonstans i tre månader. Så länge ska ägaren kunna hämta tillbaka sin ägodel, enlig svensk lag.

– Bara att svetsa igen delar av plåten och täta lastluckor samt hyra in en arbetsbåt och två bogserbotar som krävs för att klara det är jobbet, gör att vi talar om miljonbelopp, säger en entreprenör som granskat Hamen och som Bohusläningen talat med.

Beslutet att flytta fartyget har överklagats till flera rättsinstanser av ägaren, som på så vis lyckats förhala ärendet. Men nu har man alltså nått vägs ände. Fartyget måste bort.

– Ett starkt samhälle har råd att ge folk chansen att rätta till sina misstag. Men nu går vi hårdare fram, sade länsstyrelsens länsöverdirektör Göran Bengtsson i en TV-intervju hösten 2011.

Ägarna till skrotfartyget har av norska myndigheter erhållit hundratusentals kronor i stöd genom åren, för att bevara M/S Hamen som kulturfartyg.

Strömstad kommun har kontaktat både den svenska regeringen och norska regeringen genom åren, i förhoppning om hjälp att slippa en miljöskandal i Idefjorden, som skulle kunna påverk turistkommunen negativt.

ANNONS
ANNONS