Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/15

Denna artikel ingår för dig som är kund.

"Hedekas vaknar till liv"

Det soliga vädret lockade till sig en rekordpublik till Sörbygdsdagarna. Flera tusen kom för att se traktorrallyt och veteranbilarna cruisa genom Hedekas.

Slåtterkarlarna tar sig en kaffetår innan de går tillbaka till höet. En bit bort testar countrysångarna i Whiskyboys ljudet. Och höbalarna har rullats fram inför den stora styrkeutmaningen. När Sörbygdsdagarna i Hedekas arrangerades på lördagen var det för 16e gången.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Denna gång har vi slagit alla rekord. Det är nog runt 3000 som varit här. Det roligaste är att det är alla generationer som kommer hit säger Ann-Britt Trogen från Sörbygdens Samhällsförening och som är en av arrangörerna.

Det är de här sommardagarna som det annars så lugna Hedekas lockar till sig även folk utifrån.

– Jag har åkt från Göteborg och tycker det är så roligt att det finns något sådant här. Lilla Hedekas vaknar till liv. Jag tycker mest om att bara gå runt och titta på folk, säger Ingela Persson.

Hennes barnbarn som bor här och har klättrat upp i en blå traktor som är smyckad med björkris.

– Det här är min favorit. Den har släp, säger Vincent Bjurström och tar ett stadigt grepp om den stora ratten.

Han har väntat länge på att få se traktorförarna köra slalom på rallybanan. Det är den som kör snabbast men inte spiller för mycket vatten från kannan på flaket som vinner.

Bland de som handlar hos knallarna på torget sprids doften av kött från grillarna. Lotter, färggranna mobilskal och ballonger säljs. Carina Lindskog passar på att visa upp sina konstverk i cement - det är löv och skålar i grönt och rött.

– Det är bra när alla entreprenörer i området kommer ut och visar upp sig. Jag tycker det är fantastiskt att se, säger hon.

– Det finns en sådan kraft här ute och det är bra att så många är engagerade och kommer samman. Eftersom det just är så många som faktiskt är engagerade, bidrar ju till att ännu fler kommer.

Tidigare år har man inte haft lika tur med vädret, förra året öste regnet ner. Men nu skiner solen på de runt 50 besökarna som slagit sig ner vid ängen för att se slåtterkarlarna och kvinnorna jobba med höet.

– Det som är populärast är ju att se tävlingen när de ska rulla de stora höbalarna. Det har ju blivit en tradition, säger Ann-Britt Trogen från Samhällsföreningen.

Att det blir något även nästa år är hon säker på, bara det finns ett intresse menar hon och det verkar det ju onekligen göra.

– Allt bygger ju på ideella krafter men så länge alla tycker det är roligt så...