Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Hittade lämningar från medeltida hamn

Det finns en hel del som tyder på att lämningar från en medeltida hamn påträffats i havet norr om Mollösund. Det konstaterar Bohusläns museum som under hösten gjort en marinarkeologisk utredning av området.

– Anledningen till att vi gjort utredningen är att Orust kommun planerar att bygga ett nytt reningsverk i området, säger Thomas Bergstrand, marinarkeolog och dykare på Bohusläns museum. Vi vet sedan tidigare att det här området haft stor betydelse för sjöfarten. De fynd som vi nu gjort visar att så är fallet. Det är länsstyrelsen som beslutat att utredningen ska göras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Dykarna från Bohusläns museum har gjort ett 40-tal dyk och undersökt botten på mellan 10 och 20 meters djup. Kartläggningen har gjorts längs den planerade ledningssträckningen på havsbotten.

– Det är vanligt att man drar ledningar på havsbotten i Bohuslän där det finns mycket berg i terrängen.

De fynd som påträffats är bland annat ett gammalt fartygsvrak som efter analyser daterats till början av 1700-talet. Det andra intressanta fyndet är att ballaststen påträffats mitt i sundet.

– Det handlar om sten som användes för att göra fartygen stabila, säger Thomas Bergstrand.

Under dykningarna har det också påträffats en hel del keramik från 1500- och 1600-talen. Dessutom påträffades en medeltida kanna av så kallad prostengods. Arkeologerna på Bohusläns museum menar att kannan som är av nordtyskt ursprung kan dateras till perioden 1250 till 1350.

Utredningen avslutades med att ett antal provgropar gjordes på bottnen för att ta reda på om det fanns fler bevis på att det funnits en medeltida hamn i området. Det som påträffades där den planerade ledningen ska anslutas till reningsverket var bland annat huggspån, fiskben och små skärvor av keramik som kan vara från 1200 eller 1300-talen.

Den arkeologiska utredningen ska nu skickas till länsstyrelsen som ska ta beslut om ytterligare undersökningar ska göras i området. Det är oklart vad fynden innebär när det gäller det planerade reningsverket.