Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mordlusten. Anna Ihrén tog tag i sin dröm och skrev sin första kriminalroman. Strandsittaren är den första i hennes bokserie Morden på Smögen.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Hon dumpar lik på Smögen

Så länge hon kan minnas har hon velat skriva den perfekta kriminalromanen. Men hon nöjer sig inte med en mordhistoria, utan hon planerar en hel serie mord på Smögen de närmsta åren.

Det är busväder på Smögen. Snön virvlar runt utanför Göstas fiskaffär och försöker du ta dig ut på bryggan motar vinden dig tillbaka. Inne i värmen småpratar Gösta Karlsson med Anna Ihrén medan hon packar upp exemplar av sin debutbok, Strandsittaren, för dagens signering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det var synd att det blev så dåligt väder, men jag tror många är här den här helgen för att titta till sina stugor efter Egon.

Det är lördagsförmiddag och visst är det så att trots väder är det fisk Smögenborna vill ha till middag.

– Sedan passar vädret mig, för vi ska fota omslaget till min nästa bok i dag. Den heter Isfiskaren.

Denna vecka har hon tagit semester för att skriva klart bok nummer två. Hon hoppas den ska komma ut lagom till jul.

– Jag arbetar heltid så jag skriver på helgmorgnar och på semestern.

Kylan släpps in av en kund.

– Hej, jag signerar min bok Strandsittaren i dag, den utspelar sig här på Smögen, säger Anna och visar upp den för en blåställsklädd herre. Han skakar av sig snön och kommer nyfiken fram till bordet.

Anna bor i Sjövik utanför Göteborg, men har spenderat livets alla somrar på Smögen.

– Här har jag varit barn, tonåring, kärlekspar, ja i livets alla olika skeenden. Jag är väl bekant med Smögens klippor och de gamla husen.

Det var därför hon valde att placera sin mordhistoria här.

– Men Sjövik och andra orter på kusten finns med, som Uddevalla. Min berättelse börjar på Uddevallabron. Det är en av världens vackraste broar. Det är porten till min hjältes älskade Bohuslän.

Dennis Wilhelmson heter han, Annas huvudperson. Karaktären växte fram efter att Anna fördjupat sig i ett stycke popmusikhistoria för några år sedan.

– Jag började lyssna på Beach boys, noggrant, och blev fascinerad av Dennis Wilson och hans öde. Han var mannen alla vill ha på 60- och 70-talet. Han var en frihetssökande surfare.

Så skapade Anna sin hjälte. En piketpolis med surfblod som längtar efter en ledig sommar på Smögen för att bearbeta privata problem. Men i stället för lugn och ro får han Sotenäsets största mordutredning på halsen, och även polisaspiranten Sandra Haraldsson.

Den nutida mordhistorien väver hon ihop med en tillbakablick till några ruskiga novemberdagar 1837.

– Jag läste boken Sotenäset – skeppsbrottens kust och blev helt tagen av historien om St. Anna. Sedan var det faktiskt min mamma som berättade om strandsittarna. De var kustens backstugusittare och fanns här i Bohuslän från 1500-talet fram till 1900-talets början. De var lägst stående och livnärde sig på det de kunde fånga från klipporna, tångräkor och musslor.

Anna har tidigare arbetat på Stadsmuseet i Göteborg och är väldigt intresserad av historia. När hon skriver vill hon gärna få med mycket av det gamla Smögen. Därför finns bitar av det gamla kvar i den nutida miljön Anna skildrar i Strandsittaren. Boken har redan hittat många läsare på ön och de hör gärna av sig.

– De är väldigt positiva. Någon sa att "nu har vi äntligen fått en egen deckarförfattare", men de vill också berätta om vad som stämmer och inte stämmer. Och så tipsar de om sådant de tycker jag borde skriva om.

Och kanske dyker något av det upp, för Anna har planerat fem böcker i sin serie Morden på Smögen.

Två nya kunder fångar Annas uppmärksamhet, två från släkten Stranne. Där finns det många historier Anna gärna vill lyssna mer på.

Lördagen den 14 februari kan ni träffa Anna Ihrén på Hallmans bokhandel i Uddevalla. Och den 14 mars håller hon ett föredrag på Bohusläns museum.