Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingen vill betala saneringen vid Kårehogen

Ett markområde vid Kårehogen i Orust kommun där det tidigare har funnits en plantskola har förorenats. Men det är oklart vem som ska betala för kartläggning av föroreningarna och sanering av området.

I en dom från Miljödomstolen konstateras att nuvarande ägaren inte har något ansvar för detta. På den aktuella platsen har det tidigare funnits en plantskola som startades av Skogsvårdsstyrelsen på 50-talet. Verksamheten förstatligades 1981 och lades ner 1985. Det aktuella området blev kvar i statens ägo. 1994 flyttade den nedlagda verksamheten till något som heter Svenska Skogsplantor AB.

Det som hänt efter detta är att det påträffats spår efter föroreningar. Miljö och byggnadsnämnden har beslutat att Svenska Skogsplantor AB ska göra en fördjupad undersökning av området. Detta beslut har överklagats till Länsstyrelsen som gått på kommunens linje.

Men beslutet har överklagats till Miljödomstolen som river upp de beslut som tidigare tagits i detta ärende. Bland annat konstateras att det faktum att Svenska Skogsplantor AB övertagit verksamheten inte innebär att företaget tagit över ett miljöansvar som går tillbaka till den tid när det fanns en statligt ägd plantskola i området.

Domen innebär sin tur att det är oklart vem som ska betala för en närmare undersökning och sanering av området.